Извън скандала между ПП и ДПС за ръководството на спортната комисия в НС, попълването на останалите комисии върви тихо, кротко, бързо и без спорове в пленарната зала. Депутатите избраха лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов за председател на комисията по политиките за българите извън страната, а лидерът на "Български възход" оглави антикорупционната комисия. Христо Петров - Ицо Хазарта, пък бе избран за зам.-председател на комисията по култура и медии.

ДБ оглави икономическата комисия, а ГЕРБ-СДС - енергийната.

218 депутати без нито един глас "против" избраха за председател на комисията по икономическа политика и иновации Мартин Димитров. Негови заместници станаха Александър Иванов от ГЕРБ, Даниел Лорер от ПП, Климент Джопов и Петър Кънев от БСП.

Бившият енергиен министър Делян Добрев застана начело на енергийната комисия. 

Зам.-председатели ще му бъдат Радослав Рибарски от ПП, Рамадан Аталай от ДПС- зам.-председател, социалистът Драгомир Стойнев и Ивайло Мирчев от ДБ.

ГЕРБ взе и комисията по външна политика, както и тази по отбрана. 

Начело на външната застана бившият външен министър Екатерина Захариева, а заместници ще й бъдат депутатите от ПП Венцислава Любенова, Ангел Георгиев от "Възраждане", Деян Дечев от БСП и Виолета Комитова от "Български възход". Председател на комисията по отбрана е Христо Гаджев.

Бившият министър на образованието Красимир Вълчев от ГЕРБ ще ръководи комисията по образование, а друг бивш министър - Николай Денков от ПП е сред заместниците му. Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество ще бъде ръководена отново от депутат от ГЕРБ - Анна Александрова.

Освен комисията за българите извън страната, "Възраждане" получи председателското място в комисията по регионална политика.

Оглави я депутатът депутатът Коста Стоянов. 

Комисията по туризъм също ще бъде ръководена от партията на Костадин Костадинов - начело на нея застана заместникът му Цончо Ганев.

Комисията по европейски въпроси отиде при ПП.

Оглави я Деница Симеонова. Във втори пореден парламент председател на комисията по здравеопазване ще бъде Антон Тонев от ПП. Партията получи и ръководството в комисията по електронно управление и информационни технологии. Бившата вицепремиерка от Калина Константинова ще бъде нейният председател.

БСП взе социалната комисия в лицето на бившия социален министър Георги Гьоков, зам.-председатели ще му бъдат Деница Сачева от ГЕРБ, Искрен Арабаджиев от ПП, Севим Али от ДПС и Георги Георгиев от "Възраждане". За БСП беше отредена и транспортната комисия, която беше оглавена от Георги Свиленски, който беше избран без нито един глас "против", а изборът му бе съпътстван от аплодисменти. Това предизвика водещия заседанието зам.-председател на НС Йордан Цонев да се обърне на шега към "групата за аплодисменти". "Знаете ли в оперните театри как ги наричат - клакьори", ограмоти той депутатите.

Комисията по култура и медии ще се ръководи също от БСП. За председател беше избран Иван Ченчев. Тома Биков от ГЕРБ стана зам.-председател заедно с Христо Петров - Ицо Хазарта, от ПП в компанията на друг музикант - Стоян Михалев от ДБ. Ерджан Ебатин е зам.-председателят от името на ДПС.

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще се ръководи от ДПС - Хамид Хамид стана неин председател. Негови заместници ще бъдат Мануил Манев от ГЕРБ, Рена Стефанова от ПП, Цвета Рангелова от "Възраждане" и Иван Иванов от БСП. Движението взе председателския пост и на комисията по околна среда и води. Бившият екоминистър Станислав Анастасов стана неин шеф. Заместник-председатели ще бъдат Татяна Султанова от ПП, Манол Генов от БСП, Георги Самандов от "Български възход".

Председателят на комисията за контрол на службите за сигурност ще се сменя на ротационен принцип. Председатели на ротация ще бъдат Даниел Митов от ГЕРБ, Бойко Рашков от ПП, Ахмед Ахмедов от ДПС, Ивайло Чорбов от "Възраждане", Атанас Зафиров от БСП, Атанас Атанасов от ДБ и Стефан Янев от "Български възход".

Стефан Янев стана и председател на комисията по превенция и противодействие на корупцията. 

Очаква се на пропорционален принцип 7 комисии да вземе ГЕРБ, 5 - "Продължаваме Промяната", 4 са отредени за ДПС, по три за "Възраждане" и БСП, 2 за "Демократична България" и една за "Български възход".

Днес бяха попълнени съставите на 19 парламентарни комисии, остават за сформиране още 6, като три от тях нямат председател - - спортната, земеделската и тази по правата на човека.