В редиците на "Има такъв народ" вярват, че има шанс за правителство от третия опит. Това стана сно от коментарите на лидера на ПГ Тошко Йорданов и депутата Станислав Балабанов. Ако мандатът отиде при ИТН, те ще подходят прагматично и с диалог.

Условието е обаче в следващ кабинет да ги няма Кирил Петков и Асен Василев.

"Ние не бихме възразили, на който и да е, ако не се казва Кирил Петков или Асен Василев. Не мисля, че ще имаме проблем с някой друг. Ако се стигне дотам и четирите партии решат, че премиерът ще е от ПП, ако той се казва по друг начин, освен тези две имена, не мисля, че има проблем от наша страна", коментира по Нова телевизия Тошко Йорданов. Според него настоящият парламент, при добър, практичен подход, от третия мандатоносител, би могъл да съществува и да има ново правителство. Попитан дали Никола Минчев би могъл да бъде премиер, Йорданов заяви: "В името на България можем да приемем и това, въпреки че в парламента мина през правилника доста грубо няколко пъти, заради което беше и отстранен. Но не мисля, че това би било препъникамък".

Той ще пошегува, че ако се търси консенсусна и подходяща за премиер, това би могла да бъде съпартийката му Ива Митева.

"Ако отговоря, би било тежка спекулация. Мога да кажа, примерно, Ива Митева би била прекрасен министър-председател. Ето чиста спекулация с лека закачка", коментира Йорданов.

"Развоят от днес е логичен край на абсурдната ситуация, в която ни вкараха Асен Василев и Кирил Петков", каза по повод върнатия мандат Станислав Балабанов по БНР. Той допълни, че ИТН чувстват облекчение, че навреме са предупредили обществото, разкрили са уродливото лице на едноличната власт и навреме са напуснали коалицията.

"В политиката трябва да се избира между лошото и по-малкото лошо. Ако третият мандат дойде при ИТН, ще направим възможно да подходим диалогично и да разговаряме и с ДБ, БСП, ПП, като идеята да бъде за нещо конкретно с конкретна програма", деклариира още Балабанов.