Няма никакво съмнение, че ГЕРБ ще гласува "против" всяко предложено от ИТН в Народното събрание правителство, без значение личността на премиера и на министрите в кабинета. Ако пък се стигне до връчването на проучвателен мандат на ГЕРБ, партията ще застане с позиция пред обществото, въпреки, че първоначално беше обявено, че веднага ще върне мандата, каза Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

При положение, че се стигне до трети поредни парламентарни избори тази година, от ГЕРБ се надяват те да съвпаднат с президентските, казва Атанасова. Според нея обаче, най-вероятно следващи избори ще съвпаднат с очакваната четвърта вълна на Covid-19 в страната. Шефът на ПГ на ГЕРБ твърди, че въпреки скандалите и размяната на обвинения между партиите на промяната в Парламента, те не потриват доволно ръце, а се надяват това скоро да приключи.

Десислава Атанасова съобщи, че ГЕРБ е залята от сигнали на симпатизанти подложени на репресии от полицията по нареждане на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Това се е случило непосредствено преди извънредните парламентарни избори. Партията вече наема адвокати и започва съдебни дела, но също е внесла и предложение в Народното събрание за създаване на временна анкетна комисия, която ще бъде гласувана следващата седмица.

  • Какви са очакванията на ГЕРБ за резултатите от работата на новата временна парламентарна комисия, която ще разследва използването на сълзотворен газ и употребата на сила от страна на МВР срещу протестиращи граждани миналата година?
  • Защо ГЕРБ предложи Росица Кирова за заместник-председател на 46-ото Народно събрание? Само защото преди време тя беше изключена от партията на Слави Трифонов, след като пи кафе с Бойко Борисов, ли?
  • Наближават президентските избори. Кой ще бъде кандидатът на партия ГЕРБ?

Отговорите на Десислава Атанасова, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

Десислава Атанасова, юрист и политик от партия ГЕРБ. През 2001 година получава магистърска степен по право в УНСС, през 2009 година по политология и дипломация във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", през 2011 година по европейска интеграция в същия университет. Владее английски и руски език. От 2011 година е адвокат в адвокатска колегия Русе.

Между 2009 и 2012 година е народен представител за Русе на партия ГЕРБ в 41-то Народно събрание. От 14 юли 2010 година е председател на парламентарната Комисия по здравеопазване, а след това и министър на здравеопазването. Атанасова е депутат и в 42, 43, 44, 45 и 46-ото Народно събрание. Заместник-председател е на Комисията по правни въпроси в 44 НС и член на Комисията по външна политика. Председател е парламентарната група на ГЕРБ - СДС в 45 и 46-ото Народно събрание.