В декларация от парламентарната трибуна от "Има такъв народ" обвиниха ПП-ДБ в лицемерие заради решението на регионалния министър да ускори строежа на "Хемус" със същите 8 фирми, обявени преди две години за "бебетата на Караджов". Това заяви от парламентарната трибуна самият Гроздан Караджов, тогава начело на МРРБ в кабинета "Петков".

"Спомняте ли си грабежа на века, чантите за магистрала "Хемус"? Логично е една част от залата да са потънали в некоалиционна амнезия", отбеляза той и припомни как тогава е бил обвиняван за инхаус договорите и че законът за обществените поръчки е нарушен. "Преди две години обявиха война на инхаус договорите, днес ще ги довършат ударно, тогава цените били завишени, днес били ниски. Авансите от 1,3 млрд. лв. преди две години определиха строежа на магистрала "Хемус" за престъплението на века и затова Асен Василев не отдели бюджет, днес магистралата вече е приоритет и ще се строи", заключи той.

"Замразиха за повече от две години работата по "Хемус" и изведнъж вчера министърът на регионалното развитие реши да ускори изграждането й и направо предложи да затворим дебата за инхаус договорите, да спрем да говорим за грабежа на века, били се санирали, оздравели са, всякакви правни съображения били с изтекла давност", заяви Караджов.

И добави, че не само връщат същите процедури със същите фирми, но и на сериозно завишена цена, тъй като министърът поискал спешно да бъдат индексирани цените на договорите.

"Лицемерието не е труден занаят, там всеки негодник е специалист. Днес това важи с пълна сила за една политическа сила, която претендира да е носител на нов морал в политиката", каза Караджов по адрес на ПП.

"Какво ще ускорявате, собственото си забавяне, безвъзвратното забавяне на най-стратегическите обекти от същите 8 фирми, които бяха обявени за бебетата на "Караджов". Явно вече сте осиновили бебетата", констатира той и посочи, че индексацията се прави, за да има за новите корупционери. "Договорите бяха незаконни, а днес смятат да ги изпълнят, като просто ги санират с нов договор. Грабежът на века явно ще продължи, колега Рашков, а гражданите ще продължат да плащат с живота си по кошмарните пътища в резултат на корупцията", заяви още депутатът от ИТН.