"Сензационна лъжа от страна на Кирил Петков. Опитва се панически да си спасява стола на мой гръб. И изобщо не разбира, че това го прави все по-несъстоятелен в очите на хората. Очевидно е, че Кирил Петков и "Продължаваме лъжата" следват стъпките на Гьобелс, че една лъжа повторена 100 пъти, става истина", заяви министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов в оставка по повод последните обвинения на министър-председателя.

По-рано премиерът обяви в МС, че 2,5 млрд. лева са поискани за незаконни строежи от МРРБ, а те е трябвало да дойдат от увеличението на бюджета. Затова е използвана темата за РСМ - за да се отвлече вниманието. Разкритията са на междуведомствената комисия на Министерство на финансите и МРРБ.

"Днес от медиите научих, че междуведомствената комисия, която трябваше да се произнесе какви суми трябва да се платят за ремонти на пътища по стари договори, са излезли с доклад за незаконни строежи за над 2,5 млрд., които съм искал веднага да се изплатят. А добричките "бели ангели "Продължаваме лъжата" и Кирил Петков са ни били спрели", заяви Караджов.

"В доклада, който все още е проект, няма подписи. Разбирайки за тази пресконференция, Петков изпрати панически съобщения на членовете на комисията да го подписват, защото разбраха, че "са се осрали", продължи Караджов.

"Не е вярно, лъжа е, това, което "Продължаваме лъжата" и Кирил Петков твърди, че съм искал да се плаща по тези договори, а едва ли не те са ме дърпали и са ми викали "недей да плащаш". В проекта за решение на НС, което изпратих на Лена Бориславова и тя лично редактира на лаптопа си в кабинета на премиера, беше първите 600 млн., които платихме, също да минат през комисии и чак тогава да платим. Кой поиска тези 656 млн. да минат без контрол? Кой ме накара да минат без контрол? Казва се Кирил Петков", разкри регионалният министър в оставка. Караджов добави, че той е държал отпускането на парите първо да мине през парламентарни комисии и пленарната зала.

"Нека всичките лъжи да си останат на съвестта на "Продължаваме лъжата", заключи той.

"До ден днешен се държах мило и кротко, но на лъжите краката са къси", каза той и добави, че може да го докаже, защото всички разменени файлове по разплащането на парите за пътните ремонти си стоят. "Няколко пъти ме питаха докъде стигнахме с плащанията", каза той по адрес на премиера и и началника на кабинета му. "Аз съм искал да се платят сумите на тези фирми, не само аз, но и премиерът, не може без да се изпълни решенето на НС", обясни той.

Караджов изрази съмнения за корупция, която управляващите се опитват да стоварят на негов гръб.

"През лятото на миналата година точно Асен Василев искаше, като служебен министър, да се плати цялата сума от 1,3 млрд. на пътните фирми без никаква проверка. Нормално е да има сериозна корупция, тази сериозна корупция от лятото на миналата година да е част от тези панически действия сега. Имам чувството, че тези хора са завладени от корупция и се опитват собствения си грях да ми го прехвърлят. Или се опитват да спасят столовете след последните събития", коментира Караджов.

По-рано премиерът обяви в МС, че 2,5 млрд. лева са поискани за незаконни строежи от МРРБ, а те е трябвало да дойдат от увеличението на бюджета. Затова е използвана темата за РСМ - за да се отвлече вниманието. Разкритията са на междуведомствената комисия на Министерство на финансите и МРРБ.

Сред обвиненията на Кирил Петков беше цитирано, че "шест метра водосточна тръба струва 1 млн. лева за данъкоплатците на Република България, три стълба струват 2 млн. лева".

"В доклада за тръби и стълбове няма нищо. Това е фантазия, която е приета за реалност, но е пример за начина, по който се управляваше през последните месеца - замяна на реалността с болната фантазия. Тая тръба струвала един милион, нито в докладите, нито в проверките сме намерили такава тръба", възмути се Гроздан Караджов.