Окончателният доклад на Междуведомствена работна група, назначена да провери ремонтите на пътищата ще влезе освен в парламента и в прокуратурата, каза пред журналисти министърът на финансите Асен Василев. Малко по-късно и министърът в оставка Гроздан Караджов обяви, че също ще сезира държавното обвинение.

Ще поискаме ДНСК да мине по всяка една отсечка, да направи реални проверки, за да види дали отговарят на всички изисквания и какво реално са свършили строителите, каза Василев. Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще провери всички възлагания, за да се види къде има недобри финансови практики и директни измами. Изпращаме доклада и към прокуратурата с препоръка да се привлекат под отговорност длъжностите лица, сложили подписите си, защото в много случаи има най-малко документна измама.

Ако ДНСК реши, че пътищата са добре построени, ще се наложи да се определи, че тези пътища са търпими, да се уреди гаранцията, поддръжката и редът за ползване на тези отсечки. Целта е да сме сигурни, че пътищата отговорят на правилата за безопасност и качество. Предлага се да се плати само тази част, която представлява облагодетелстване на държавата, ако не бъде заплатено.

Говорим за 3,4 млрд. публични средства, за които няма елементарна одитна сметка как са похарчени. Заданията са 906 и при 79 процента от случаите, те са за проектиране и реконструкция, вместо за текущ ремонт, като са нарушени Законът за обществените поръчки и Законът за устройство на територията. Има цели области, където законите са спазени - например в Русе и Силистра, където всички възлагания са за текущи ремонти. В огромна част от другите области възлаганията са за основни ремонти и реконструкция, посочиха от МФ.

Подобен тип възлагания нарушават всички принципи на правовата държава, включително на Закона за публичните финанси и ЗОП. При някои има завишаване на минималните единични цени, завишени разходни норми и завишени цени на труда и механизацията, каза Асен Василев. Това е правено така, защото ако бяха разходвани по правилен начин, щеше да е нужно обществена поръчка, за да имат строителни книжа, надзор, количествени сметки и чак тогава строителство. Тези отсечки са незаконно строителство и са неправомерна държавна помощ за някои строителни фирми, каза министърът.

Асен Василев даде пример с изхарчени един милион лева за прокарване на един метър водопровод на строителен обект в пловдивско село.

Веднага след брифинга стана ясно, че и вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов сезира прокуратурата с доклада на междуведомствената работна група за извършване на проверка на констатациите в него. Той е разпоредил на ДНСК да провери всички констатации в доклада, свързани с твърдения за нарушения на Закона за устройство на територията.

"Във връзка с това началникът на ДНСК днес издаде заповед да бъдат проверени на място и по документи всички проблемни пътни участъци, изредени в доклада", съобщават от МРРБ.

Докладът е ПУБЛИКУВАН ТУК >>