"Има такъв народ" и НДСВ се регистрираха за предсрочните парламентарни избори. Въпреки че още е рано за регистрация на листите, две знакови имена от двете формации са сигурни - бившият председател на Народното събрание и бивш служебен премиер Огнян Герджиков ще е водач на листа, както и Слави Трифонов, но още не се съобщава в кой регион ще поведат.

"Влизаме в предизборната надпревара като партия на истината. За регистрацията са събрани 4 000 подписа", заяви Станислав Балабанов, след като подаде необходимите документи в ЦИК за участие в изборите на 2 април.

"Слави Трифонов ще бъде водач на листа, все още не се знае къде, а Пламен Данаилов ще бъде водач в София", добави Балабанов, а зам.-министърът на енергетиката, който беше разпитван в Националното следствие, внесе документите на партията заедно с него.

"Имаме една основна цел - следващият парламент да бъде работещ и хората да бъдат спокойни, тъй като виждат в каква институционална криза се намираме. Ние ще бъдем гарант в следващия парламент и за резултатите от референдума, който подготвяме сега, за да може да не бъде откраднат вотът на хората, както беше направено през 2016 г.", каза той, цитиран от БНР.

Снимка: Мария Филева, БНР

"Имаме усещането, че ИТН няма да бъде само част от 49-ото НС, а и ще бъдем незаобиколим фактор", прогнозира Балабанов.

"Времето разкрива истината, хората разбраха, че причините, поради които напуснахме редовното правителство, са стойностни, така че аз съм убеден, че ще бъдем част от парламента", коментира още той.

Данаилов пък коментира и разследването за газовите доставки, като посочи, че най-важното "сега е да говорим как ще се подготви "Булгаргаз" при евентуално дело, заведено от "Газпром". "Има индикации, че "Газпром" е предприел първи стъпки към завеждане на такова дело. При завеждането му България трябва да бъде подготвена. Ако има такова дело, то ще трае от порядъка на 2-3 години", смята бившият заместник-министър на енергетиката.

НДСВ също внесе документи за регистрация на вота, а бившият председател на НС Огнян Герджиков е един от познатите авторитети на партията, които ще се кандидатират за депутати.

Снимка: Мария Филева, БНР

"Регистрирахме се с 4 500 подписа. Наблюденията ни върху политическата криза ни накараха да се върнем в политическия процес", коментира съпредседателят на НДСВ Станимир Илчев, след като той и колегите му депозираха подписката в ЦИК. 

"Хората с доказани качества в НДСВ могат да се включат в разрешаването на проблемни теми - влизането в Шенген, Еврозоната, липсата на бюджет, пакет от мерки срещу инфлацията. Имаме специалисти в тези направления, посочи Илчев. Искаме сериозно присъствие в парламента. Готови сме да участваме в сложни преговори за правителство. Скоро ще публикуваме програма, каза Илчев.

По думите му е рано за обявяване на листи, но в тях ще има представители на всички генерации и нови активисти.

"НДСВ ще се яви самостоятелно на изборите. Коалициите имат значение след ясните резултати на всички, каза Илчев и потвърди, че сред познатите лица на НДСВ, които ще влязат в кампанията, е проф. Огнян Герджиков, предаде БТА.

Партията има подкрепата и на Симеон Сакскобургготски.

"Той е на възраст и в положение, което не предполага участие в активната политика, но е пример за нас", посочи Илчев по адрес на бившия премиер и бивш лидер на НДСВ. Той допълни, че част от идеите на Сакскобургготски са се потвърдили, а отказът на подкрепа за други е довел до много лоши резултати. 

Формацията размрази политическата си дейност с конгрес на 21 януари, когато избра и ново ръководство с амбицията за участие в следващия парламент.