Две от опозиционните партии одобриха сезирането на Конституционния съд от страна на президента Румен Радев заради избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии от парламентарната квота, а третата също изрази намерение да сезира съда.

"Възраждане" също ще сезира Конституционния съд във връзка с избора на двамата конституционни съдии от квотата на парламента, съобщиха от пресцентъра на партията по повод акта на държавния глава. "Както казахме миналата седмица, "Възраждане" също ще сезира Конституционния съд утре", се посочва в позиция на партията, цитирана от БТА. Лидерът им констатира преди дни, веднага след избора на НС, че КС е бил поруган. 

От ИТН определиха решението на президента да сезира Конституционния съд заради избора на нови съдии като "логичен ход", предаде БНР.

Депутатът Станислав Балабанов видя нарушения в две посоки - и заради гласувания 9-годишен мандат в разрез с тълкувателното решение на Конституционния съд, както и заради биографиите на двамата избрани от мнозинството - Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, което ги превръщало в "спорни личности".

Това с особена сила важи за Атанасова заради политическата ѝ обвързаност, каза депутатът от ИТН.

"Мога да ви заявя убедено, че това няма да е независима личност, която взима независими решения в Конституционния съд, а това ще бъде една фигура, която ще изпълнява политически поръчки и ще изпълнява повелята на такива като Бойко Борисов и Делян Пеевски", коментира Балабанов.

От БСП пък излязоха с позиция, с която определиха като правилен хода на държавния глава, но разтълкуваха акта му като изпълнение на техния призив.

"Парламентарната група на "БСП за България" гласува "против" избора на двамата конституционни съдии, заявиха от партията. Призовахме президента да блокира избора и той го направи. Това е правилното решение", твърдят още социалистите. Преди дни лидерката им Корнелия Нинова призова Румен Радев да бойкотира клетвата на двамата нови съдии в КС, а днес председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски му поиска оставката и обяви, че бил "цирково куче на Нинова" именно защото е изпълнил нейното желание.

От ГЕРБ също реагираха и апелираха президента да не се меси в делата на независимия Конституционен съд.