"Имаме абсолютно подкрепа от Марио Драги. Италия изпраща над 800 човека към България като част от батальона на НАТО", обяви премиерът Кирил Петков пред журналисти след среща с италианския си колега Марио Драги в Рим.

Двамата лидери са обсъдили още енергетика, сигурността и борбата с корупцията, посочиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Кирил Петков и италианският му колега Марио Драги споделят разбирането, че е необходимо разширяване на мандата на европейската прокуратура, включително по отношение на прането на пари, засягащо различните държави.

Това ще премахне потенциални престъпления като „вилата в Испания“ и други, където парите се изнасят например от България и отиват в други европейски страни членки, отбеляза Петков.

Според премиера, ако европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, подобни престъпления ще бъдат хващани много по-бързо. 

С Марио Драги говорихме за "Газпром" - убедихме сме, че не може всяка страна да се справя самостоятелно, трябва да имаме обща позиция, защото има възможност Русия и "Газпром" да дават различни условия на различни страни, заяви още премиерът.

На доста страни членки е предложено, че плащането в евро или долари е достатъчно и те не трябва да се притесняват от превалутирането в рубли, каза Петков и добави: "Явно има различни условия и докато не се обединим заедно и не отворим договорите и общо обсъдим как да се справим с този проблем, има опасност различните страни членки на базата на различните условия, което не е добре за Европейския съюз".

"Заяви, че сме абсолютни лидери в това, че не сме се огънали и фактът е, че ще работим заедно, за да увеличим потенциалните доставки от Азербайджан и други страни", каза Кирил Петков.

Марио Драги е поздравил България за твърдата позиция относно плащането на руския газ.

По-рано премиерът Кирил Петков и българската делегация поднесоха цветя на паметника на Св. Св. Кирил и Методий в Рим. В навечерието на 24 май, българският министър-председател почете делото на светите братя и изтъкна техния огромен принос за световната култура и духовност. През 1980 г. папа Йоан Павел II обявява двамата светци за съпокровители на Европа.