Испания потвърди днес, че през следващите месеци ще разположи изтребители в България и Румъния, предадоха Франс прес и БТА.

Целта е да бъде подсилен източният фланг на НАТО в рамките на стратегията за възпиране на фона на руската инвазия в Украйна.

Испанското министерство на отбраната съобщи в комюнике, че между средата на ноември и началото на декември ще изпрати в България шест изтребителя "Юрофайтър" със 130 военни, които ще изпълняват "тренировъчни мисии за еър полисинг".

От декември до края на март 2023 г. в Румъния ще бъдат разположени осем изтребителя Ф-18М също със 130 души персонал от испанските военновъздушни сили.

В комюникето пише още, че от 17 октомври в Румъния е инсталиран "радар за въздушно наблюдение с голям обсег". Той се намира в базата "Скиту", където ще остане до края на март или до края на юни 2023 г.

Радарът е активен 24 часа в денонощието благодарение на 38 военни, изпратени да го поддържат. Това позволява "да бъде контролирано въздушното пространство по източния фланг на НАТО", отбелязва испанското министерство на отбраната.

В комюникето се обяснява, че по този начин Испания участва в усилията "на съюзниците за реакция и възпиране", по-конкретно като "осигурява въздушен щит чрез увеличаване на редовните мисии на военновъздушните сили".

След руската инвазия в Украйна през февруари тази година страната вече изпрати 12 военни самолета в България, Литва и Естония, припомня АФП.