На държавен терен в курортно селище на Ловешка област е построен хотел, без за това държавата да е уведомявана, да е дала съгласие или да е събрала някаква сума за тази частна инициатива. Това са установили служителите на Областната администрация в Ловеч по време на инвентаризация, заяви областният управител на Ловеч Виктор Стойчев на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в града, по повод два месеца от встъпването си в длъжност. На пресконференцията присъства и заместник- областният управител Нели Читинова.

По думите на Стойчев в момента тече процес на инвентаризация, тоест от администрацията извършват физическа проверка на всички активи - имоти, сгради, терени, земеделски земи, които са държавна собственост на територията на Ловешка област и сверяват данните, отразени в кадастъра, досието при областния управител и фактическото положение, каквото е на терен. Инвентаризацията трябва да приключи в края на годината.

Областният управител посочи още, че в момента се води дело, с което държавата да си върне 60 декара, предоставени на частна фирма. Теренът е в землището на община Угърчин. Става дума за инвестиционно намерение, което не се е реализирало в законовия срок и теренът трябва да бъде върнат на държавата. Това не се е случило и затова се очаква решение на съда.

"По друг казус държавата вече актува терен в Рибарица като държавен - такъв, какъвто е бил изначално, но по една или друга причина не е бил издаден акт за държавна собственост години наред. По друг случай, който касаеше държавна собственост на брега на язовир "Сопот", вече не се отдава безвъзмездно, а срещу наем, тоест държавата получава пари за своята собственост, така както трябва да бъде според мен", добави Виктор Стойчев.

По думите му след встъпването си в длъжност като областен управител е установил нарушения при закупуването на лек автомобил без обществена поръчка. За това е сезирал Агенцията за държавна финансова инспекция с молба за извършване на финансова инспекция по отношение покупката на този лек автомобил.

"Смятам, че цената е завишена. Договорът е сключен в нарушение на Закона за обществените поръчки и според мен има ощетяване на бюджета. Дали това е така или не, след извършване на инспекцията, ако тя бъде възложена, ще мога да бъда и по-конкретен", посочи Стойчев.

Той добави, че му е докладвано и за част от държавен терен, който е приобщен към друг частен терен, без държавата да е уведомена за това.

"Има и други нередности, които в хода на инвентаризацията служителите са забелязали, но са по-дребни и не водят до щета на държавния бюджет. Моята задача е да защитя държавния интерес. Не знам колко в годините назад не е правена подобна инвентаризация. Важно е, че в момента се прави и дава шанс да върнем нещата към нормалността, тоест това което е на държавата да си бъде на държавата", каза още областният управител.