Така председателят на Коалиция за България Сергей Станишев коментира на брифинг в Народното събрание изказването на Цветан Цветанов от парламентарната трибуна по-рано днес.
Докато даваше обяснение откъде са имотите му, той се обърна към депутатите от опозицията с думите: "Октоподът много сериозно се е впил с всичките си пипала във всичките структури и дори в българския парламент. Ставате говорители на част от организираната престъпност и се търси възможност да се дестабилизира страната".

Станишев подчерта, че повече от 70 народни представители са сложили подписите си под искането за анкетна комисия, която да установи фактите за имотите на Цветанов.
Това трогателно, сълзливо изложение не дава отговор на основни въпроси за това - откъде г-н Цветанов има толкова средства, с какви средства са закупени многобройните имоти в много кратък период от време”, каза още лидерът на БСП по повод изнесението от вицепремиера факти за закупени от негови роднини и самия него апартаменти и други имоти.
Цветанов обясни, че за периода от 2004 до 2009 г. заедно с жена му имат доход от 362 000 лв. и направи разчет от коя институция и организация колко е получавал, включително хонорарите от консултантски услуги.

По думите на Станишев единственото, което е станало ясно, е, че по време на управлението си Коалиция за България е провеждала много добра политика по отношение на пенсионерите, след като със спестявания от пенсиите могат да се купят подобни апартаменти. Според бившия премиер единственият обективен начин да се изясни истината за имотите на Цветанов е да има една парламентарна анкетна комисия с равно представителство от управляващи и опозиция.

Междувременно бившият вътрешен министър Румен Петков попита в парламента дали фирмата "Ти Ви Би", от която Цветанов си е купил два апартамента, е получила обществени поръчки за над 20 млн. лева от 2005 г. насам. Фирмата е собственост на близкия приятел на вицепремиера - строителния предприемач Тодор Бояджиев. Цената на апартаментите, придобити през 2006 г. в кв. "Изток", е в тези 20 млн. лв., коментира Петков, цитиран от БТА.

"Не стана ясно кого е консултирал Цветан Цветанов, а това е едно от обстоятелствата, което би трябвало да накарат депутатите от ГЕРБ да подкрепят създаването на комисията", коментира на свой ред лидерът на РЗС Яне Янев.
Независимият депутат Емил Василев, който също е от партия РЗС, пък заяви: "По време на изказването на Цветанов станахме свидетели на зле скалъпен и режисиран оперетен спектакъл, видяхме народни представители, които ставаха на крака и аплодираха думите на вицепремиера. Това ми напомни за конгресите на БКП, които се провеждаха преди повече от 20 години".

Дебатите по създаване на анкетна комисия продължават утре.