Енергетика, сигурност и туризъм - това са част от основните теми, засегнати в днешния разговор между вицепрезидентите на България и Турция Илияна Йотова и Фуат Октай. Двамата се срещнаха в Анкара като част от програмата на посещението на Йотова в турската столица, предава пратеникът на БТА Иван Лазаров.

"Три пъти по-дълго продължи срещата. Беше изключително важна и много интересна", посочи Йотова сред края на разговорите.

Енергетика

"За мен беше много важно да чуя от моя турски колега факта, буквално цитирам думите му, че след срещата между двамата президенти, г-н Радев и г-н Ердоган, отношенията между България и Турция получиха нов тласък и то в положителна посока. Започна нов етап от двустранните ни отношения. Той подчерта, че само три седмици след тази среща беше подписано споразумение между "Боташ" и "Булгаргаз", което направи сигурни доставките на газ за България за тази календарна година", отбеляза Йотова след разговора с турския си колега.

"Аз допълних тази информация с подписаното вчера споразумение между България и Сърбия за газовата връзка, както и за това, че тази част на Европа трябва да бъде много по-добре осигурена от гледна точка на газова инфраструктура и инфраструктура за доставки на горива, така че наистина да имаме реална диверсификация", допълни още българският вицепрезидент, цитирана от БТА.

Снимка: БТА

Туризъм

Йотова коментира още, че двамата с турския вицепрезидент са дали висока оценка на провелия се наскоро бизнес форум в Истанбул, давайки за пример възможността за развитие на редица сектори, включително туризма.

"Той определи като "неразорана нива" развитието на туризма между двете страни, най-вече за възможността повече турски туристи да идват в България, особено в нашите балнеолечителни центрове. Голям интерес има от турска страна към тях. В това отношение ние сме в дълг и към нашите центрове, защото тук, в Турция, малко се знае за тях. Липсва достатъчно реклама и информация от страна на България, а това са огромни възможности и огромен потенциал", смята Илияна Йотова, предава БТА.

Снимка: БТА

Самолетна линия Пловдив - Истанбул

Темата за пускането на нова директна самолетна линия Пловдив - Истанбул, която да допринесе за развитието на туризма, също е обсъдена на срещата.

"По този начин България може да стане трансферно летище на туристи, които са се запътили към Турция, преминавайки през България. Това е добре за развитието и на нашата инфраструктура и туризъм", каза още тя.

Снимка: БТА

Съвместен ангажимент за сигурността на границата

Вицепрезидентът Йотова посочи, че в разговора между нея и Фуат Октай е засегната и темата за съвместния ангажимент на двете държави за сигурността на границата между тях. "Говорихме и за това, че ЕС е в дълг към Турция, защото не всички обещания, които имаше в началото към турската държава, са изпълнени от страна на Съюза. Тук не става въпрос само за финансирането, а за интеграционните програми, както и за това, че не проработи системата за презаселване, която беше обещана на Турция. Аз подчертах пред турския ми колега, че тук става въпрос и за сигурността на европейските граждани, но преди всичко за сигурността на гражданите от двете страни на границата, за да се избегнат инциденти, подобни на тези, случили се напоследък. Много сериозен е техният ангажимент, за да се осигури границата ни", увери Илияна Йотова.

Вижте всички снимки ТУК>>>

По темата за сигурността българският вицепрезидент коментира, че е обсъдена и ролята на Турция като страна, която е сред най-активните за търсене на мирен изход от войната в Украйна. "Имаше молба от страна на моя турски колега тази роля на Турция, чрез участието на различни европейски нива, да бъде подчертавана, точно за да се стигне до това международно усилие за този мирен процес и намиране на изход от войната", отбеляза Йотова.

Снимка: БТА

Малко по-рано Йотова положи венец в мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк - основател и първи президент на Република Турция.

Тя написа своето послание в официалната книга на мавзолея и разгледа мемориала. По-рано през деня тя проведе среща с вицепрезидента на Турция Фуат Октай.

Снимка: БТА

Илияна Йотова е придружавана от българска делегация, в чийто състав влизат българският посланик в Турция Ангел Чолаков, както и генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев.

Снимка: БТА

По-късно Йотова ще се срещне с преподаватели и студенти от Анкарския университет, в който има катедра по български език и литература. По специалността се обучават около 70 студенти.

Снимка: БТА

Вицепрезидентът ще бъде гост на откриването на Националния пресклуб на БТА в турската столица.