"Изгонените дипломати станаха толкова много, че няма как да ме изненадат", това каза в студиото на "Събуди се" по Нова телевизия българският дипломат и бивш посланик на страната ни в Москва Илиян Василев.

"Когато Борисов трябваше да балансира "Турски поток" - той изгони дипломати" припомни Василев. Според него ситуацията, в която се намира България сега е сходна.

"Сега има няколко такива сюжета. Основното е че, България не дава бойна техника на Украйна. Това срива имиджа на България, затова гоним дипломати", заяви Василев.

Според Василев трябва да се заведе дело или присъда срещу дипломатите.

"Има ли един шпионин от българските, който да е достигнал до присъда - няма.

От гледна точка на съвременното шпионство, ако след като се изгони някой дипломат, има заведено дело или присъда, тогава можем да повярваме", смята Василев.

Бившият посланик обясни, че работата на руското посолство у нас в момента е да разбере дали България ще продължи да купува газ и нефт, и дали ще изнесе военна техника към Украйна.

Според него, обаче в момента руските дипломати у нас имат негласно ембарго за срещи и не могат да достигнат до тази информация, затова е нужен човек с двойно прикритие.

"В ДАНС вече всичко се покри. А в Русия тези служби са на различно подчинение, за да може висшето ръководство да получава информация от различни източници и тези служби да се конкурират. У нас няма такова нещо", обясни Василев.

"Както навремето Борисов правеше с "Турски поток", сега спецпрокуратурата бяга напред и обира лаврите, че е изгонила 1-2 дипломата", смята той.

Илиян Василе коментира и ситуацията с руския посланик Елеонора Митрофанова.

"Българското правителство се опита да разреши проблемите по дипломатичен начин, за да й спести експулсацията. Изгонването на посланик не е като да изгониш дипломат. Сега Русия няма ход, защото ние нямаме толкова дипломати в Москва. Митрофанова обаче на този етап остава у нас, затова вероятно ще се достигне до експулсация", смята Василев.