ДПС няма да участва с министри и зам.-министри, заяви по БНР депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев. Според него е редно премиерът Николай Денков и вицепремиерър Мария Габриел да направят оценка на министрите и ако имат предложения за промяна, да ги представят на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Финалното решение е на парламентарните групи, подчерта той и добави, че е важно да се запазят политиките. Ананиев коментира и преговорите за състава на регулаторите.

"Ще се спази процедурата за всеки регулатор, декларира депутатът от ПП-ДБ и подчерта: "Ние имаме принципи". Той даде пример с Конституционния съд и изтъкна професионалните качества на тяхната номинация. ГЕРБ номинира политическо лице, но ние не можем да спрем никой да номинира, коментира Ананиев.

По думите му в парламентарната група не е обсъждана номинация на Атанас Атанасов за КС.

"Ние упражняваме нашата власт и нашата сила до това, което имаме - имаме 63 народни представители. До момента мисля, че се справяме много добре. Ефектът на промяната е видим", обобщи Ананиев.

"Ако продължаваме да имаме този ефект на промяната, ако правим неща, които са добри за българските граждани, аз не виждам проблем да продължи да има стабилност. Когато има стабилност, хората се успокояват. Ако хората живеят по-добре, значи сме си свършили работата. Ако има повече чуждестанни инвестиции, това е добре за държавата", коментира депутатът от управляващата коалиция и отново повтори, че с 63-ма народни представители е трудно да се направи истинската реформа и промяна в България.

Ананиев коментира и приемането ни по въздух и вода в Шенген от март, което е критикувано от опозицията като половинчато и унизително, докато бизнесът и хората имат полза преди всичко от отварянето на сухопътните граници.

"Аз съм шокиран, че столетницата БСП влезе в обувките на "Възраждане", продава страх", заяви депутатът от ПП-ДБ.

България няма да приема неограничен брой мигранти, повтори той, като напомни, че Дъблинското споразумение от 2007 и 2013 г. е подписано по време на управление на БСП.

"В момента е договорен Пактът за миграция, който облекчава България. Той ще бъде подписан в следващите няколко месеца. При нас облекчението ще е в пъти", категоричен бе Ананиев.

По думите му самото Дъблинско споразумение не работи. Затова през април ще бъдат подписани всички документи, които ще облекчат България. Другото, което ще облекчи страната, е приемането ни в Шенген, отбеляза той:

"Ние ставаме пълноправен член на Шенген, който има пълен достъп до цялата шенгенска база данни, което е ключово важно за нашата национална сигурност. Ние сме и на масата, където се взимат решенията за Шенген. На трето място - българската грабица ще бъде най-пазената граница в ЕС", вярва Настимир Ананиев.

Той е убеден, че през 2024 г. България ще бъде приета в Шенген и по суша.