ДПС ще има свои министри в правителството след ротацията, каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" журналистът Илхан Андай.

"И ще ви кажа, че в тази закрита част на конференцията, думите, така най-горещо посрещаните думи на Делян Пеевски, който е говорил в рамките на 5-6 минути гласят, импровизирам: "Трябва да сме и ще влезем в управлението на държавата. И ще станем минимум втора политическа сила, и ще се утвърдим като силна партия в българския политически живот", каза Андай.

Самият Пеевски каза: "Ние няма да предложим хора, не искаме". Но знаете, че предстоят европейски избори".

Андай прогнозира срив на ПП на европейските избори и след тях ще има една коренно различна ситуация, което ще премахне онзи срам на Бойко Борисов да се качи в една лодка с ДПС и така да тръгнат към съвместно управление на държавата.

"Това може да стане и в рамките на този парламент, с ново завъртане на мандатите, може да стане и след много точен анализ при едни предсрочни парламентарни избори, които двете формации могат да предизвикат, особено след като опозицията е готова това да се случи още сега юни месец. При едни предсрочно парламентарни избори ДПС определено ще вдигне броят на мандатите си. Проблемът е колко плюс ще има ГЕРБ и дали двете формации биха постигнали така бленуваният сбор 121 народни представители. Според мен, към настоящата ситуация това е изключено, но пък в парламента ще има едно ДБ и ИТН, като всяка от двете формации има склонност към коалиране със силните - ГЕРБ и ДПС", обясни Илхан Адай.

Той отбеляза, че безспорно Доган е големият лидер, докато е жив и здрав, той ще бъде начело на ДПС. Андай предположи и че Делян Пеевски се чува всеки ден с Доган.

"Доган стикова с него най-важното, като част от втората позиция, или хайде да кажем като трети безспорно е Джевдет Чакъров, един много опитен политик, който е одобрен и в Анкара, и в традиционните наши региони е много харесван. Много силно присъствие имаше в АЛДЕ в продължение на 9 мандата. След това вече, вие намеквате вероятно за очакването на имената за зам.-председателите. И според вас, доколкото разбирам, фаворит за едно от тези места е Илхан Кючюк. Мое лично мнение е, че той работи перфектно за себе си, но имам забележки относно това, което се получава като полза за партията. Така че той не е завършен такъв лидер, не е с такава визия, че да поведе огромните маси. Така че ако е дошло неговото време, да заеме някакъв пост в ДПС, то това е зам.-председателското място. Но определено не е трети. В самото ДПС ще натежава в следващите години, като тази трета позиция, която вие фиксирахте, д-р Джевдет Чакъров. И не забравяйте, че една Филиз Хюсменова, тя може да не е била толкова активна и пробивна в Европарламента, но Филиз Хюсменова е много по-харесвана от електората, от традиционния електорат, да кажем на ДПС, в сравнение с Кючюк. Така че ние изброихме цели 5 имена", коментира журналистът.