Комисията за защита на потребителите е работела като политическа бухалка. Има много сигнали за незаконни назначения на хора, включително и на лице с криминално минало, свързано с тежки нарушения на закона. С тези думи служебният министър на икономиката Никола Стоянов обясни пред БНТ причините за смяната на цялото ръководство на КЗП.

По-рано тази сутрин вече бившият председател на комисията Иван Френкев и колегите му Николай Мравов и Велина Великова изпратиха изявление до медиите, в което пишат, че смяната от служебно правителство на законно избран от редовен кабинет с петгодишен мандат орган е "безпрецедентен акт в европейската практика". 

Според освободените членове на КЗП действията на правителството представляват груба намеса в независимостта на контролните органи и надхвърлят правомощията на служебен кабинет съгласно Конституцията.

Министър Стоянов обаче каза още, че екипът на Министерството на икономиката е открил и административни нарушения при назначаването на освободения състав.

"Като цяло председателят не отговаря на изискванията и е назначен в нарушение на закона. Дипломата, която е представил, цялото им назначаване, постановлението на МС - не е спазена процедурата, няма доклад на Министерство на икономиката, не е подписан и не е съгласуван от хората, които трябва да го съгласуват. Това е административната част. По-важната за нас част е, че един независим орган, какъвто трябва да бъде КЗП, стана политическа бухалка", категоричен бе той.

По думите му, през цялото време ръководството на КЗП е взимало политически становища.

"А същевременно имаме страшно много сигнали по отношение на тяхната дейност. Става въпрос за незаконни назначения, за хора, които не отговарят категорично на условията за заеманите длъжности и те го знаят, затова са ги назначавали на 6 часа, на 4 часа, а не на пълен работен ден. Включително имаме сигнал, че е назначено лица с криминално минало и то за тежки нарушения в миналото си престъпления", заключи Никола Стоянов.

Новият председател на КЗП е Стоил Алипиев, а за членове са назначени Ангел Джалев и Константин Арабаджиев.