Инициативният комитет (ИК) за запазване на националния празник на Република България - 3 март изпрати писмо до партиите в Народното събрание и тези, които са минали прага от 1% на последните парламентарни избори. 

От комитета настояват за ясна позиция по отношение на националния празник и идеите за неговата промяна, залегнали в промените в Конституцията на България, които влизат за разглеждане в пленарна зала на Народното събрание утре, както и по отношение на събирането на подписи за референдум с въпроса: "Съгласни ли сте 3 март да продължи да е националният празник на Република България".

На 21 септември от инициативния комитет внесоха в парламента уведомление за организиране на подписка за провеждане на национален референдум. Основният мотив за учредяването на комитета е възникналият обществено-политически дебат относно намеренията да бъде променен националният празник на страната.

"Този спор събира в себе си едновременно национално-политическата идентичност на държавата, историческата памет на нацията и чувствата на всеки гражданин към Родината и нейните символи. В най-новата история на България досега не е поставян на всеобщо допитване до гражданите толкова значим общонационален въпрос. В същото време са налице достатъчно данни, че огромното мнозинство от българите са против подобна промяна", посочват от ИК за Трети март.

От ИК изразяват убеденост, че толкова важен въпрос като националния празник трябва да бъде решен именно чрез прякото участие на гражданите в държавната власт така, както повеляват Конституцията и ЗПУГДВМС.

"В третия месец от провеждането на подписката имаме всички основания да смятаме, че предложението за провеждане на такъв референдум ще набере необходимия брой валидни подписи и ще бъде внесено за обсъждане и решаване от народните представители", заяввяват още от инициативния комитет.

И призовават партиите и коалициите ясно и публично да изразят позицията си към предложението за провеждане на този референдум.

Както и тези, които желаят националният празник на страната ни да бъде променен, "да не възпрепятстват възможността да бъде установена волята на върховния суверен - българския народ".

В анонсираните от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС предложения за промени в Конституцията е залегнала промяна на националния празник на страната от 3 март на 24 май. Крайният срок за внасяне на подписката в парламента изтича на 21 декември 2023 година. В инициативата участват политици, общественици, учени, журналисти, спортисти, представители на неправителствения сектор и обществени фигури.

Ако подписката за референдума събере 200 хиляди подписа на граждани с избирателни права, предложението се внася в Народното събрание с предложение за провеждане на допитването до народа. Ако подписите са над 400 хиляди, отново парламентът трябва да приеме решение за провеждането му.