Идейно съревнование в българската политика липсва не само на тези избори и по време на изборната кампания. Такова няма от десетилетия - в това е категоричен политологът Иван-Асен Иванов, който гостува в изборното студио на Dir.bg. Според него именно заради това хората се опитват да върнат базовата нормалност в начина на живот. 

Що се касае до съобщените изборни проблеми на места в страната, политологът е убеден, че те не опорочават резултата. 

"Напълно нормално е хората на възраст да срещат проблем с машинния вот, но когато това бъде обяснено нормално в една адекватна информационна кампания, те биха се справили и по-добре", добави Иванов. Според него обаче и сега начинът на гласуване с машина е достатъчно опростен. 

На въпрос за по-ниската избирателна активност на тези избори, в сравнение с вота през април и на какво отдава това, че българите в Гърция могат да гласуват, докато по нашето Черноморие не се наблюдава подобно желание, политологът даде пример, че голяма част от сънародниците ни са се отказали от почивка тук, само за да могат да гласуват. 

"По презумпция изборът не би трябвало да е задължителен. Тази активност ще бъде променена тогава, когато хората повярват, че техният вот не отива напразно, че не е претопен в море от купен вот", отговори Иванов на въпроса дали трябва да има санкции за негласувалите. 

Според него съдебната реформа трябва да е сред първите приоритети на следващите народни избраници: "В медиите не беше наблегнато достатъчно на това, че санкциите по "Магнитски" е нещо колосално и че означава, че България излиза в един изцяло нов ринг, в който се бори сама в контекста на тези санкции". 

А ще има ли нови избори? Политологът отговаря така: "Не смятам, че имаме форма на основание да искаме още едни избори. Политиците би трябвало да израснат и да успеят да съставят кабинет".

Визитка

Иван-Асен Иванов е възпитаник на Парижкия институт за политически науки Sciences Po и Софийския университет, заместник-председател на Студентски клуб на политолога. Анализира основно проблемите българската вътрешна и външна политика, на Европейския съюз, както и опазването на околната среда.