Фактът, че "Демократична България" изпреварва ДПС и става реалистичен претендент за третото място в българската политика, което ни включва в тези политически сили, които по конституция имат право да очакват връчване на мандат за управление, вече показва дълбоко преструктуриране в българския политически живот.

Това заяви в БТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Ние заложихме на активна, позитивна кампания, с много силна вътрешна конкуренция, ние сме единствената политическа формация, която открито и постоянно призоваваше хората да ползват преференцията, имаше силна гражданска листа, отбеляза той.

За мен ключът на този резултат е, че в България започва да се оформя една силна, истински незаобиколима център-дясно формация, ориентирана към Европа, към това да гарантира движението напред на България, коментира Иванов. В България се появява силен стабилен гарант за амбициозното развитие на страната, за принадлежността й към Европа и към евроатлантическата сфера, сила, която може да си постави амбицията за развитието на преден план, бъдещето, надеждата, позитивизма, отбеляза той. Това е изключително задължаващо за нас и ние ще продължим да работим от тук нататък, допълни Иванов.

Според него има няколко фактора за избирателната активност. Единият е, че хората са решили, че ГЕРБ са отстранени от властта и голямата интрига и негативната мотивация като че ли е спаднала. Освен това той посочи, че е арогантност спрямо избирателите да има политици, които смятат, че могат да правят кампания във Фейсбук, но да не участват в разговори пред журналисти. Има разлика между това да се снимаш със свои симпатизанти на добре аранжирани събития и да се явяваш в студиото и да отговаряш на въпроси на журналисти, отбеляза Иванов и каза, че журналистите са професионални питащи и отговарянето на техните въпроси е задължение на всеки политик.

Ние трябва да разберем, че трябва де се формира управление, и тук ключът не е просто аритметиката, коментира още съпредседателят на "Демократична България". Този парламент, бидейки излъчен с ниско участие, трябва да намери начин да се легитимира с нещо допълнително и това нещо е консенсусът за дълбоката реформа в правосъдието, смята Христо Иванов.