След като миналата седмица "Зелено движение" се оттегли от коалицията на ПП и ДБ, днес това направиха и от партия "Средна европейска класа" (СЕК) с лидер Константин Бачийски. Причината е, че "обединявайки усилия с ГЕРБ и ДПС, ПП-ДБ не могат да се противопоставят на техния порочен модел".

"През годините "Средна европейска класа" винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС. Нашето решение за подкрепата при създаването на "Продължаваме промянатаю" през 2021 г., както и участието в коалиция ПП-ДБ беше обосновано на убеждението ни, че е важно да работим за постигане на реформи и промени, които са от съществено значение за бъдещето на България и които да бъдат в противовес на досегашния порочен модел на ГЕРБ и ДПС", припомнят от пресцентъра на СЕК. 

И посочват какво се е променило, за да решат да се оттеглят: "Впоследствие решението на ПП-ДБ да обедини усилия с ГЕРБ и ДПС доказаха, че по този начин не могат да се противопоставят на техния порочен модел. Считаме, че нашите ценности не могат да бъдат променяни и съвместната работа с този състав на ГЕРБ и ДПС за нас е невъзможна. Затова не можем да останем част от съюз, който допуска да се работи с корумпирани представители на политическите партии от ГЕРБ и ДПС, които служат единствено на бизнес кръговете, вместо да служат на народа и обществото". 

От "Средна европейска класа" са категорични, че продължават да работят срещу модела на ГЕРБ и ДПС.

В следващите няколко дни ръководството на СЕК ще се събере на заседание, на което да обсъди и реши за участието на партията в предстоящите предсрочни парламентарни избори и вота за Европейски парламент.

През януари, при попълването на парламентарната квота в Конституционния съд лидерът на "Средна европейска класа" Константин Бачийски се обяви против номинацията на Десислава Атанасова. Тогава той каза, че "досега не е имало конституционен съдия, който да е на по-ниско ниво" от нея. 

"Когато избираме членове за съответните органи, тези хора трябва да имат достатъчно професионален опит. Десислава Атанасова само привидно отговаря на изискването да има 15 години юридически стаж. Реално обаче е работила само 4 години като юрисконсултант, а останалите години ги доказва чрез правилника на Народното събрание", каза Бачийки пред БНРбез да изтъква като проблем това, че тя е от ГЕРБ

От "Зелено движение" също не бяха "за" кандидатурата на Атанасова. На 15 април стана ясно, че и тази партия ще се яви на изборите за Европейски парламент и Народно събрание във формат, различен от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". Мотивираха се с това, че "волята, идеите и усилията за реформите, от които болезнено се нуждае обществото и икономиката на България, са загубили темпо и че направените компромиси не са довели до значително подобряване на качеството на живот на гражданите или реализиране на обещаните промени, предизвиквайки отлив на доверие към настоящата коалиция". 

На следващия ден - 16 април, съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев обяви, че напуска партията и преминава в редиците на ПП-ДБ. "Аз съм представител на "Зелено движение" в 49-то Народно събрание и ще бъда такъв до края на това Народно събрание до следващата седмица. След това смятам, че единствената смислена алтернатива за реформи и за просперитет на България в крайна сметка, е "Продължаваме промяната - Демократична България". Така че ще подкрепя коалицията за изборите за европейски парламент и за национален", заяви Панев пред БНТ.