Представители на "Обединени патриоти" не дойдоха на инициираната от БСП среща за размера на партийните субсидии. Срещата бе предвидена за 11.00 ч. в зала "Запад" на Народното събрание. От страна на ПГ на "БСП за България" дойдоха заместник-председателите на групата Драгомир Стойнев и Георги Свиленски, секретарят Филип Попов и депутатът проф. Румен Гечев, съобщи "Фокус".

На срещата трябваше да се обсъдят приетите на първо четене промени в Закона за държавния бюджет за 2019 година, предложени от ГЕРБ, за намаляване на държавното финансиране от 11 на 1 лев за получен действителен глас. От управляващата партия обаче още в петък отказаха да разговарят със социалистите, защото са категорични, че няма да отстъпят от решението на правителството.

Инициирането на подобни срещи беше възложено на парламентарната група на БСП от Националния съвет на партията, след като беше приета позиция за намаляване на субсидията, но така че да отговаря на гражданските очаквания, без да застрашава функционирането на политическите партии, каквата би била ситуацията, ако тя падне на 1 лев.

"Неявяването на ГЕРБ и "Обединени патриоти" на разговори за субсидиите показва, че депутатите им нямат воля, а са обикновен придатък на премиера. Отказът от разговори за субсидията е показен разстрел на демокрацията, парламентът се превръща в инструмент за гарантиране на изборните успехи. БСП ще продължи този разговор, въпреки огромния натиск и въпреки менгемето, което се свива около опозицията. Ще обясним на всички, най-вече на нашите европейски партньори, как в момента в страната има процес на пълзяща диктатура с цел именно отстраняване на тези, които мислят по различен начин. Считаме, че на това трябва да се даде мощен отпор както на национално, така и европейско ниво", коментира Драгомир Стойнев пред журналисти.

Той изрази съжаление, че народните представители нямат мнение.

"Явно живеем в общество, където дебатът не е нужен. Явно има парламент, в който не трябва да се води дебат. Тук просто трябва да се натискат копчета. Не виждам смисъл от продължаването на този парламент", допълни социалистът.

И съобщи, че БСП ще предложи от 3 юни всички налични пари на депозит на партиите да бъдат върнати в бюджета.

"Ако те искат нормално състезание, ще ги върнат", каза Стойнев и посочи, че едни партии явно нямат нужда от финансова подкрепа, защото държат целия обществен ресурс.

"Това, което е останало, сме готови да го върнем", декларира депутатът от левицата и уточни, че ще поискат удължаване на срока за предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета.

Очаква се по-късно БСП да проведе среща с ДПС. От партията вече заявиха, че са против намаляване на субсидиите на 1 лев, но и са "за" пълно орязване на държавното финансиране и минаване към американския модел - парите да идват публично от прозрачни донори.