Още един заместник-министър в социалното министерство е пътувал със самолетен билет за бизнес класа тази година. Това става ясно от отговор на ведомството на въпроси на bTV.

Само преди дни избухна скандал, след като Росица Димитрова подаде оставка заради информацията, че е летяла до Ню Йорк с билет за 8300 лева, и то по същото време, по което майките на деца с увреждания протестираха в цялата страна. Оставката й доведе до напрежение в кабинета, след като вицепремиерът Валери Симеонов обвини премиера, че е жертвал добър професионалист, който няма вина, защото е бил командирован от министъра и не си е купил сам билета за първа класа.

От министерството обаче не казват за кой от останалите трима заместници става дума. Те са Зорница Русинова, Лазар Лазаров и Султанка Петрова. Няма подробности и за самата командировка. Самият Бисер Петков винаги е пътувал в икономична класа.

От телевизията са опитали да се свържах със зам.-министрите, но са успели да се свържат само с със Султанка Петрова, която е отрекла да е пътувала за хиляди левове, платени от данъкоплатците.

На пътуване в бизнес класа, или първите няколко реда в самолета, имат право президентът, главният прокурор, омбудсманът, а от правителството - премиерът, вицепремиерите и министрите. Също и членовете на Конституционния съд, председателят на парламента, директорът на следствената служба и председателите на ВАС и ВКС.

Зам.-министрите могат да летят в бизнес класа по изключение (напр. когато полетът е над 5 часа).

До момента от МВР и от правосъдното министерство официално обявиха, че техни представители не са пътували луксозно за командировки.

Обяснението за Росица Димитрова бе, че първоначално е отказано изпращане на представител, заради голяма натовареност покрай българското европредседателство, но след настояване на национално представените организации, и след питане в парламента, Димитрова е командирована.

Именно национално представените организации след това защитиха Росица Димитрова и се обявиха срещу исканията на протестиращите майки.

А на фона на скандали, протести и оставки - ново изпитание за хората с увреждания. Съдът отмени начина, по който се изчисляват интеграционните добавки за транспорт и телефон. Причината - противоречи на закона, който казва, че размерът им трябва да е съобразен с индивидуалните потребности.

От социалната оценка зависи какво ще получи човекът с увреждане. Размерът на добавките зависи от гарантирания минимален доход. За транспорт например е 15 на сто от дохода или около 11 лева. Според съда това обвързване препятства упражняването на гарантирани права и свободи на хората с увреждания.

"Това е управленска грешка на държавата, която тя трябва да поправи сама, ако накрая стане така, че те не са ги получили поради бездействието на държавата, имат право да претендират някакво обезщетение", коментира Хари Хараламбов, юрист към Съюза на слепите.

Казва, че след решението на съда, спешно трябва да се създаде нов ред за добавките. В противен случай засегнати могат да бъдат хората, на които им изтича социалната оценка или за първи път получават такава.

От социалното министерство уверяват, че са предприели спешни действия, с които ще се избегне риска хора с трайни увреждания да не получат добавки.