Като позор определи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов действията на Централната избирателна комисия (ЦИК) при организацията на парламентарните избори на 4 април.

В последните дни и седмици ЦИК по никакъв начин не улеснява спазването на изборните права на българските граждани и дори има намерение с неясни мотиви да обжалва решението на съда за видеонаблюдението при броенето на бюлетините. В същото време "Демократична България" поде няколко инициативи за по-добър достъп на всички българи до изборите. Коалицията е готова да раздаде маски и ръкавици на всички, които искат да упражнят правото си на глас.

"Изтичат последните часове, в които ЦИК може да дойде на себе си и да предприеме конкретни действия, за да може изборите да преминат организирано и прозрачно, по начин, който да внесе доверие. Вместо това ЦИК проявява меко казано престъпна дезорганизираност, ако не са целенасочени опитите им да потиснат изборната активност", заяви Иванов.

ЦИК реши да обжалва решението на Софийския административен съд, което позволява видеозаснемане на броенето на бюлетините, но и до днес няма правни мотиви. Експертите на "Демократична България" предполагат, че обжалването се бави, за да се печели време и ВАС да не успее да се произнесе. Срокът за обжалване изтича на 30 март - 4 дни преди преди изборите.

"Това е изключително странна ситуация, защото решението на ЦИК беше взето без правни мотиви. Те не бяха изразени от нито един от членовете. И до ден днешен не сме ги виждали", заяви кандидатът за депутат Надежда Йорданова, която изкова победата по делото в съда.

"Крайно арогантно е ЦИК да отказва да оповести своите мотиви. В една нормална, демократична страна говорителят на ЦИК отдавна щеше да е излязъл пред публиката и да съобщи защо и с какви мотиви комисията решава да атакува решение, което е толкова широко подкрепено и от партиите, които участват в изборите, и от самите граждани", коментира ръководителят на предизборния щаб на Демократична България Антоанета Цонева и кандидат за депутат в 23 МИР в София. Според нея мнозинството от ГЕРБ и ДПС просто няма аргументи и ще тупа топката, за да затрудни до последно видеонаблюдението.

"Демократична България" отново призова за единен електронен формуляр, който карантирираните да попълват, ако искат да бъдат посетени от мобилна секция за гласуване. До този момент ЦИК не възприема тази идея. Вместо това хората под карантина трябва да изпращат заявка на имейл на съответната община. Срокът за заявки е 31 март, докато в други европейски държави с избори заявките може да се подават дори в самия ден за гласуване.

"Режимът на ЦИК ще създаде изключително много проблеми. Ще бъдат изгубени заявки, хора няма да могат да упражнят правото си, а ЦИК дори няма да знае колко такива заявки са подадени. Призоваме ЦИК: Вразумете се, направете заявката електронна на сайта си, направете смислена кампания, за да може хората под карантина какво трябва да направят", каза Цонева.

В неизвестност тъне и докладът за съответствието на машините за гласуване, изготвян от две държавни агенции. Все още няма никакво публично потвърждение дали те отговарят на техническото задание. ЦИК отказа и независим одит на машините.

"Мнозинството на ГЕРБ и ДПС иска да създаде хаотичен процес, който да отблъсне българските граждани да не гласуват. Не трябва да им позволим да ни демотивират. Не трябва да им позволим чрез всичките им действия да осуетят достъпа до изборите на гражданите в и извън България. Техният опит не трябва да успее", заяви Христо Иванов.