Ние смятаме, че трябва да се направи сериозен опит да се реализира третият мандат, коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в предаването "Неделя 150" на БНР.

Според него реално реализирането на третия мандат зависи от способността на "Продължаваме Промяната" и ГЕРБ да се договарят, макар и с посредничество, за минипреход в страната.

Ние участваме в целия този процес с мандатите с пълното съзнание, че сега е най-добрият момент да се опитаме да постигнем някаква договорка за минипреход, който да изкара страната от корупционното блато и политическата безизходица и да тръгне да я движи напред към Европа, коментира той.

За да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, подчерта съпредседателят на "Демократична България" и уточни:

"От ДБ участваме в процеса с мандатите с пълното съзнание, че сега е най-добрият момент да се постигне договорка за минипреход, който да изкара страната от политическата безизходица и корупционното блато. Това не зависи от нашата сериозност, защото това е съгласуване между двата лагера, някакъв компромис. ... Те трябва да се съгласят за две неща - да изоставим конфронтационният формат на промени, който разчита, че авангардът на ПП ще вземе цялата власт и ще заличи всички останали от терена, което очевидно не може да се случи, а от друга страна - дали ГЕРБ изобщо е в състояние на някакво ниво да разбере, че без решаване на проблема с корупцията, не като проблем за един списък с лица, които трябва да бъдат опандизени, а като проблем трайно България да изгради ефективни и независими правосъдни и правоохранителни институции, на които може да се има доверие да решават тия въпроси, така че политическата система да не се занимава с това. Дали ГЕРБ са узрели за това".

По думите на Иванов България трябва да излезе от състоянието на страна, блокирана в своето развитие от корупция, която създава политическа криза, не ѝ позволява да се интегрира в ЕС и да реши проблемите на сигурността:

"Всички тези въпроси трябва да бъдат решени, за да тръгне страната напред".

Според Иванов има няколко аргумента за това, че е изключително важно точно сега да има правителство. Трябва да си даваме ясна сметка, че ако сега изпуснем прозореца за влизане в еврозоната - става въпрос дали България ще седне трайно на масата, на която се вземат най-важните и дългосрочни решения за политиката на ЕС - ако сега не направим това, политическият прозорец ще се затвори и не се знае кога отново ще се отвори, коментира той. Според него по същия начин стоят нещата и с Шенген - става дума за това България да бъде вградена във фундаменталната рамка в политиките по сигурността на ЕС, същата е ситуацията и с определени решения по плана за възстановяване.