Третият мандат е кризисен мандат. Това е последен опит да се стигне до нормалната процедура. Политическите сили не са съзрели за дълбока промяна. Това каза пред bTV лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

"Ние не сме спирали с опитите за това да има кабинет. "Демократична България" има несъмнено ясна програма за това, което трябва да се направи. От тази гледна точка ние оценихме реалността - гражданите гласуваха за промяна, но възложиха надеждите си на "Има такъв народ". Тяхната оценка е, че този парламент няма ресурс да излъчи правителство на промяната. Сега предстои всяка формация да даде своята формула и оценка какво да се направи. Нормално е да има нов разговор", обясни той.

Според него страната се намира в 3 кризи. "Едната е кризата, свързана с епидемията и необходимостта от решителен план за доброволна ваксинация. Втората криза е икономическата, която е отключена от здравната криза, но ще се превърне в предизвикателство за обновяването на икономиките. Третата криза е кризата на държавността - с правосъдието, с корупцията. "Демократична България" е създадена тази криза, която е най-вечната, искаме с нея да се захванем", каза още той.

"В този парламент политическите сили не са съзрели за дълбока промяна. Без мнозинство не може да има реална промяна", добави той.

"Ние сме далеч от това дори да имаме ядро, около което да се формира мнозинство. В парламента няма разговор. Днес нито една формация не даде индикация, че ще бламира работата на парламента, значи е било предварителна уговорка. Трябва да започне един разговор с избирателите си в името на какво и с кого сме готови да правим определени усилия", добави той.

"Не са скочили всички срещу нас. Това са силите на статуквото, които не сме очаквали да са на друга позиция. Време е да се върнем към конвенционалното правосъдие", каза още Иванов.