На Бойко Борисов му е неудобно да се произнесе по темите за корупцията и ограничаването на руското влияние, затова почва с кьорфишеците и уйдурмите и ще номинира премиери от други партии при невръчен мандат. Това заяви пред журналисти съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, преди да започне извънредната сесия за Панаира в Пловдив.

"Ясно е, че който и да получи третия мандат, ще трябва да стъпи на формулата, която се формира в рамките на първите два, което означава, че изобщо не говорим за коалиции, за участие на министри и на лидери, за да може кабинетът да не се превръща в арена на противопоставяне, ако изобщо нещата се случат", коментира Иванов.

Депутатът отбеляза, че от ДБ вече са обяснили, че биха подкрепили реализация на кабинет само при много ясен ангажимент за конституционна реформа в прокуратурата и за борба с корупцията, и за ограничаване на руското влияние.

"Понеже на Борисов му е неудобно да се произнесе по тези теми, почва с кьорфишеците и уйдурмите и ще номинира премиери от други партии при невръчен мандат. Сами разбирате, че това е просто опит да се измести темата от това, което правим тук", подчерта Иванов и добави.

"Има един много прост въпрос - готова ли е България и политическата класа да премине към съществуване без договорки, без коалиции и да вървим към ограничаване на руското влияние и корупцията".

По повод проваленото от общинските съветници на ГЕРБ, които и днес провалиха заседанието на местния парламент, Иванов заяви че въпросът с Пловдивския панаир, който е емблематичен за българската индустрия е и голям политически въпрос. "Освен да приказваме какви сме евроатлантици, готови ли сме наистина да окажем отпор, когато става дума за руско влияние и особено за смесица от руско влияние и корупция? Днес тук е Родос и тук трябваше да скочим, а не просто да приказваме", каза Иванов, цитиран от БТА.

Той говори за дългогодишна поредица от действия на местно ниво във Варна и в Пловдив и на централно ниво чрез правителството и ръководството на ГЕРБ в полза на бизнесмена Гергов в опитите му да превземе Пловдивския панаир. И обяви, че "Демократична България" ще окаже пълна подкрепа на гражданските протести срещу завладяването на панаира.