Президентът от 2012 до 2017 година Росен Плевнелиев допуска, че съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов не казва цялата истина за подготовката на акцията на плажа в бургаския парк "Росенец" през лятото на миналата година. Плевнелиев предполага, че Христо Иванов е звънял в НСО в дните преди да се появи на плажа в "Росенец" с надуваема лодка с още един негов приятел и с камера.

Плевнелиев уточни, че той е дал на Христо Иванов път в политиката, който преди това е бил шеф на неправителствена организация. Сега обаче, неговата партия "Демократична България" е извършила най-голямото предателство, като е отказала на ГЕРБ да съставят правителство на проевропейските сили.

Всичко, което се случва днес в България, се базира на това, че у нас нямаше лустрация. Агентите на държавна сигурност доминират всичко в страната, твърди Росен Плевнелиев. Той посочи Иван Костов като виновен.

Плевнелиев се позова на разговори с президента от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов и председателя на 36-ото Народното събрание Александър Йорданов, които му споделили, че при управлението на кабинета "Костов" от 1997 до 2001 г, законът за лустрацията е бил готов, но лично министър-председателят се е разпоредил да няма лустрация.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Според Росен Плевнелиев Иван Костов е дал икономиката на България в ръцете на олигархията, от където сега идва и задкулисието. Плевнелиев даде за пример програмата на СДС от 1997 г, в която се обещават на избирателите 36 милиарда долара приходи от предстоящата тогава приватизация. След това обаче са били събрани под 3 милиарда долара.

Росен Плевнелиев е категоричен, че няма намерение да се кандидатира отново за президент, но смята, че президентът Румен Радев няма да спечели втори мандат. Плевнелиев каза, че се е ангажирал да работи за това демократичните и европейско мислещите политици в България да извадят силна кандидатура, която да има по-големи шансове от Цецка Цачева срещу Румен Радев. Личното мнение на Плевнелиев е, че това може да бъде само Кристалина Георгиева. Въпреки това, той не изключи и възможността през октомври тази година да станем свидетели на "генералска битка" за президентството между Румен Радев и Бойко Борисов.

  • Защо Росен Плевнелиев твърди, че Слави Трифонов не е демократ?
  • Какво според него пропусна да спечели Борисов, като не отиде в Народното събрание?
  • Защо е сигурен, че новото правителство ще дойде с третия връчен от президента Радев мандат, а за премиер ще бъде избран българин, който сега живее в чужбина?
  • Защо ако България не влезе в еврозоната, ще остане обречена на геополитически интереси?
  • Защо Плевнелиев мисли, че ни чакат тежки времена?

Вижте отговорите "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Визитка

Росен Плевнелиев е завършил Техническия университет - София. От 2007 г. е член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. От 2008 г. е член на борда на директорите на Американската търговска камара. Шеф на "Линднер - България", създател на Бизнес парка. През 2009 г. става министър на регионалното развитие в кабинета "Борисов 1" На 30 октомври 2011 г. е избран за президент на Република България. След края на мандата си не пожела втори.