Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов оглави кандидат-депутатската листа на обединението във Велико Търново. При последните два вота вочан на листата бе Калоян Янков. Христо Иванов обоснова смяната с номинацията на ДПС за водач на местната листа за Делян Пеевски в старопрестолния град.

Лидерът на "Да, България" смята, че това ще бъде символната битка на тези избори, защото Търново е сърцето на българската държавност.

"Тук е приета Търновската конституция, тук е основана българската държавност като демократична, публична, правова държава Номинирането на Пеевски показва намерението на ДПС да премине в нещо като терористична акция срещу българската демокрация", каза той пред медиите в старата столица при регистрацията на листата.

Според него, вадейки Пеевски на преден план, му дават възможност да получи имунитет и заплашват всички онези, срещу които има компромати в магистратурата, съдии, в службите, в публичния живот, в бизнеса, че "ако посмеят да се увлекат от идеята за някакви промени, да разхлабят своята лоялност към задкулисието, той е тук и може във всеки един момент да проговори".

"ДПС са структурния носител на корупцията в България и ако искаме да го спрем, ще трябва да се противопоставим", допълни още Иванов.

На въпрос за разцепление в партията "Да, България" и исканата му оставка, отговори, че е естествено да има различни драми и напрежения. "Да, България" се удвои като размери през последната година, има напрежение, далеч съм от мисълта, че всичко е идеално, коментира Иванов.

"Никой не е абониран за пост", посочи още той по повод поисканата му оставка от Методи Лалов. В социалната мрежа Лалов написа, че оставки следва да подадат и "немалка част от Изпълнителния съвет на "Да, България", в частност Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева".

До края на годината предстои конференция, на която ще се реши и лидерският въпрос, посочи Иванов.

Що се отнася до представители на гражданската квота в листите за предстоящия вот той отбеляза, че при всеки нов избор има нови граждански лица, а ДБ активно поощрява използването на преференции.

Съгласен съм, че трябва да има повече млади хора, но това е въпрос на кариерно развитие и инвестиции, които ще правим, посочи Христо Иванов.