Почти 11 месеца след жестокия побой над Християн Пендиков в Охрид, този месец той свидетелства за първи път по делото за случилото се. Пендиков се надява съдът да вземе справедливо решение и разказа пред Милена Милотинова, че българите в Република Северна Македония са репресирани ежедневно, а заплахите срещу него продължават и до днес.

"Това е терор, който самата държава позволява да има над българите, над хората, които се чувстват като българи в РСМ. Очакваме съдът да вземе правилно решение. Ежедневно продължават заплахи, казват, че ще ни убият, че сме предатели, казват, че ни мразят, ще ни обесят, само заради това, че се идентифицираме като българска общност в РСМ и искаме да имаме същите права като всички останали граждани в страната", заяви Пендиков в предаването БРЮКСЕЛ 1.

"Ние пускаме сигнали в полицията за заплахите, особено във ФБ, но и на лични съобщения, но прокуратурата не взима мерки. Това дава сигнал на авторите на заплахи, че те са защитени и никой не ги преследва, а на жертвите не се обръща внимание." Така Пендиков обясни факта, че има много посегателства над българите в РСМ, но малко дела.

"Освен това македонските българи са гонени от работа и уволнявани, нямат достатъчно финаннси, за си позволят адвокати. Трябва да има проект на българската държава за нашата юридическа защита," каза Християн Пендиков.

След стрелбата срещу клуба в Охрид вече повече от година няма заловен, няма наказан, няма никаква информация от полицията, обясни Пендиков.

"Тогава аз подадох сигнала, извикаха ме да свидетелствам, дадох им видеозапис от камерите, където се вижда, че се стреля от кола. Слава богу, че нямаше жертви, а можеше да има. Само няколко минути по-рано в клуба имаше хора," обясни Пендиков.

Образователната програма в РСМ трябва да се промени, заяви той.

"Трябва да се съобрази със световната история, за да се знае, че българите не са фашисти, както го представят в РСМ. Трябва да се учи историческата истината, а не фалшива история, която възпитава лоши чувства към българите. Когато на едно дете от първи клас започват да му насаждат омраза към българите през историята, в 11 клас то вече има една вродена омраза към българите. Това се получава, защото учим неистини. Ако учим историческата истина в РСМ, няма да има проблем с омразата. Искаме да учим история каквато се учи във всички страни по света, а не само ние да учим точно обратната история по обратна образователна програма," каза Пендиков.

Пендиков съобщи, че няма отговор и на писмото им до Министерство на правосъдието на РСМ за причините за заличаването на Клуб "Цар Борис Трети" една година след като е бил редовно регистриран и е имал законна дейност, а законът с обратна сила от всички сдружения в РСМ е забранил само тези на българите в Охрид и Битоля.

Той учи "Международни отношения" в СУ и заяви, че като завърши би искал да се върне в родната си страна - РСМ, и да работи за нея.

"Там съм се родил, там съм отраснал и искам да помогна доколкото мога РСМ да стъпи на пътя за ЕС, да стане един ден равноправна членка на ЕС и да няма омраза в страната."