Засилената риторика от страна на Северна Македония след изборите у нас и множеството европейски срещи в последните дни е конкретната причина за осезаемото присъствие на тази темата в българското общество. Другата доминираща тема в последните дни на годината у нас, за зеления сертификат, е тема с продължение от преди изборите, когато партии като ИТН и "Възраждане" открито се обявиха против неговото въвеждане. Новина обаче е обявеното от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, веднага след изборите, намерение за съкращаване на 30 000 служители в държавната администрация. И ако още не е известно кога и как ще започне да се случва това, любопитно защо нищо не се чува по темата от БСП, партията която претендира да е лява и социална. Така политологът Иво Инджов коментира актуалните политически теми от изминаващата седмица.

Заради гафове в работата политологът дава оценка "Много добър, 4.5" на 47-ото Народно събрание и "Много добър, 5+" на коалиционното правителство. Инджов прогнозира, че хоризонтът на това правителство е до местните избори, които са след две години. Ако все пак правителството изкара по-дълго време, причина за това ще бъде страхът от предсрочни избори в партии като ИТН, ДБ и БСП. Инджов напомня, че и ПП нямат интерес от скорошни избори, защото Кирил Петков и Асен Василев все още нямат партийни структури по места. Две години обаче са напълно достатъчно, казва политологът, за да се разгърне и види какво може тази четворна коалиция.

Според Иво Инджов истинско премерване на силите между политическите партии ще видим едва на местните избори след две години. Той допуска, че това ще бъде критичният момент, когато най-вероятно ще бъде пречупена хегемонията на ГЕРБ и в местната власт, и когато ще се отвори пространство за сблъсък между лявото и дясното, между либералното и консервативното, между популисткото и държавно отговорното начало.

  • Може ли заповедта за зеления сертификат на премиера Кирил Петков да пропука управленската коалиция?
  • Допускате ли, че програмата "Администрация без Covid" може да стане причина държавни служители да загубят работните си места?
  • 15% намаление на служителите в държавната администрация планира финансовия министър Асен Василев. Стъпка в правилна посока ли е това?
  • Очаквате ли България да смекчи или промени позицията си спрямо Северна Македония?

Отговорите на Иво Инджов, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Доцент Иво Инджов е политолог и преподавател по журналистика във Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий". Експерт по политически комуникации.