Според вносителите с промяната им би се задържало поскъпването им до приемането на диференцирани ставки за различните стоки и услуги, предаде БТА.

Депутатите обаче отхвърлиха и искането на "Атака" за нулева ставка на ДДС-то върху стоките от първа необходимост. Гласовете бяха основно "въздържал се" - 14 "за", 23 "против" и 54 "въздържал се".

Според експерти нулевата ставка ще свали цените до допустими нива, бюджетът няма да бъде ощетен, защото при общото повишаване на всички цени растат и приходите от ДДС, обясни Любомир Владимиров от партията.
Наскоро млеко- и месопроизводители настояха за намаляване на ДДС на храните от 20 на 10%.

В същото време нулевата ставка върху горивата ще стимулира икономиката и транспорта, без за това да плащат социално слабите слоеве.

Поевтиняването на лекарствата пък ще позволи на много от здравните заведения и на НЗОК да получат възможност за финансово стабилизиране, настояваха от партията на Волен Сидеров.

Категоричната позиция на Министерството на финансите е, че свалянето на ДДС за лекарствата няма да стане, заяви преди дни зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Премиерът Бойко Борисов също се обяви против промяната.

Премахването на налога върху учебниците ще помогне семействата, които имат ученици и студенти, а също така ще се намалят разходите на самото образователно ведомство, смятат още от "Атака".