"Не съм обмислял оставка. Много неправилно съм разбран. За мен освобождаването на моят заместник бе сигнал към мен - да се замисля за темповете на работа си", каза здравният министър Христо Хинков в ефира на бТВ.

"Имам доверие на премиера, а той ми е споделял, че има доверие в мен. Лоялен съм към това правителство. Аз също вярвам в неговите решения", добави още здравният министър.

Причина за тълкуването на думите му беше решението на премиера Денков да уволни заместник-министър Бойко Пенков, избран лично от Хинков.

"Имам свободата да посоча един-двама заместник-министри, а останалите били прерогатив на премиера. Проф. Илко Гетов е назначен още в самото начало при формирането на екипа. Аз работя добре с него и той би трябвало да поеме една голяма част от отговорите за реекспорта на лекарства и недостига на медикаменти. Един човек, който аз заварих беше главният секретар и аз го освободих, защото не бях доволен от работата му - хаотична и неорганизирана", категоричен бе той.

Заради недоволството му, че е отстранен избраният от него заместник-министър, депутатът от ПП и зам.-председател на здравната комисия Васил Пандов поиска публично оставката на министър Хинков.

"Когато един министър има дилема дали споделя политиката на министър - председателя, който го е предложил за този пост, има само един достоен ход - да си подаде оставката!", призова Пандов преди два дни в публикация от профила си във Фейсбук. Пандов защити Асена Сербезова от критиките на здравния министър заради недостига на медикаменти.

"Министър Хинков навлезе в проблематиката на недостига на лекарствени продукти, без да е задълбочено подготвен по темата и воден от натиска на злободневния проблем, няма системен подход. Опитва се да прехвърли липсата си на визия в тази област на единствения специалист в екипа му - проф. Илко Гетов и на предходния министър Проф. Сербезова", написа още депутатът от ПП за министъра, излъчен в тяхното правителство.

"Очевидно бившият здравен министър проф. Асена Сербезова участва в тази игра с реекспорта. Това казах преди няколко дни. Тя е променила формулата за този реекспорт от 100 на 65%. Тя казва, че това нещо е съобразено със закона, в който е записано, че тази формула е 65% още от 2017 г.", отговори днес здравният министър през тв ефира.

"Логичното поведение на един министър в редовно правителство, с действащ парламент, е не да промени формулата в СЕСПА, а в закона. Законът е писан по времето на ГЕРБ. Общественият интерес тук е нарушен и това се казва в доклада на ДАНС", обясни той.

Недостигът на лекарство за един пациент е убийство от разстояние, категоричен е още здравният министър.

"Думата фармамафия или мафия е доста описателна. За да се използва тази дума трябва да се помисли защо се налага да се използва такова понятие. Ако изчезне едно лекарство, което е много важно за хронично заболяване, за определен период от време, това променя лечението. Това в екстремния му вариант може да се нарече убийство от разстояние, защото изчезването му по някакви причини, включително по нерегламентиран ред е престъпление", смята Хинков.

От доклада на ДАНС не става ясно за всички причини защо изчезват лекарства, те са комплексни, но не са свързани само с реекспорта, добави здравният министър.

Според него други причини за липсата на лекарства могат да са свързани с цената и с търговския интерес. "България е малък пазар и ние не можем да привлечем големите компании с тези ниски цени, които потискаме", каза Хинков.

 

Здравният министър подчерта, че другата седмица ще получи окончателно проверката на прокуратурата за "Майчин дом".

"Вече за десети пък казвам, че ако там прокуратурата установи законово нарушение - проф. Иван Костов ще бъде освободен от мен", каза още той. Хинков обясни, че частната практика не е забранена в България, нито в Европа.