САЩ ще изпрати екип от енергийни експерти, които да помогнат за развитието на България като енергиен център на Балканите. Това съобщи посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа на бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара.

Вижте снимки

По думите й целта на американската страна е "да дадем възможност втечненият природен газ да се превърне в реалност в региона". Експертите ще посетят АЕЦ "Козлодуй" и "Белене", както и хранилищата за газ в страната.

"Как виждам следващите 3 години? Нека изградим България като един истински енергиен хъб, един енергичен газов пазар в региона, така, че страната да не зависи само от един доставчик. Прекрасно е, че България има възможности за доставка на газ от други източници, освен Русия. Така е възможна диверсификацията, тоест - да не зависите само от една държава", подчерта американският посланик у нас.

Мустафа коментира и предстоящата среща между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов. Според нея, тя ще е положителна и плодотворна.

"Самата среща представлява възможност лидерите ни и страните ни да се опознаят, и да преминат на следващото ниво във взаимоотношенията ни. Предполагам, че президентът Тръмп и министър-председателят Бойко Борисов ще говорят за сигурността, за инвестициите, за върховенството на закона и за сигурността на енергийните доставки. Трябва да се възползваме от настоящия етап от партньорството между САЩ и България. Стремим се да работим заедно за една по-успешна и по-стабилна България", допълни дипломат №1 на САЩ в София.

Посланик Мустафа отбеляза, че България трябва да направи сериозни стъпки в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията и след три години може да се превърне най-привлекателната дестинация за правене на бизнес в региона за американските компании.

Тя посочи, че има политическа воля, народ, готов да прави крачки напред, за да осигури качествено подобряване на стандартите на живот, имаме макроикономическа стабилност, което позволява сериозен растеж. Използването на пълния потенциал на българо-американските икономически отношения изисква и подобряване на климата за инвестициите, на предвидимостта, на регулаторната рамка, на обществените поръчки, изисква се и отговорност от страна на съдебната система, свободни и динамични медии, отбеляза тя.

Посланикът на САЩ коментира още, че България е сериозен съюзник в НАТО и посочи, че изборът на българското правителство на изтребителите F16 ще сближи двете държави, но това е само началото. Пътят на България към военната модернизация продължава напред, коментира тя. По думите й правителството трябва да продължи да дава поне 2 процента от БВП за отбранителни цели, трябва да се концентрираме по-сериозно върху региона на Черно море.

Мустафа засегна и темата за регионалното сътрудничество и информира, че се е срещнала с всички американски посланици в региона, защото по думите й е необходимо да се заздрави сътрудничеството в този регион. България има положителна роля като защитник на интеграцията на Западните Балкани в ЕС, за укрепването на граничния контрол, контрола на миграцията, отбеляза тя.

Херо Мустафа очерта своите приоритети по време на мандата си - свързаност, сътрудничество и борба с корупцията.

Посланик Мустафа декларира, че ще работи с българското правителство и гражданското общество в областта на борбата с корупцията и за установяване на върховенство на правото, което по думите й е ключово за продължаващия растеж на България.

Посланик Мустафа отбеляза, че американските дружества са инвестирали повече от 2.5 милиарда долара в българската икономика, създадени са повече от 30 хиляди работни места за високо квалифицирани служители с високо заплащане, което нарежда САЩ сред шестте най-големи инвеститори у нас. Двустранната ни търговия през 2018 г. възлиза на 1.2 милиарда долара и се разраства, а американските дружества задават стандарт за корпоративна социална отговорност и инвестират милиони долари в опазването на околната среда, образованието, здравеопазването, посочи посланикът на САЩ.

Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България, посочи също, че приоритетите на камарата са свързани с гарантиране на устойчивия бизнес климат, което включва върховенство на закона, както и с насърчаване на трансатлантическото сътрудничество. Иновациите, стартъпите, образованието са сред другите приоритетни области на Камарата.