Българският Хелзинкски комитет (БХК) и две ромски организации излязоха с отворено писмо до вицепремиера Томислав Дончев, в което го призоваха да осъди и да се разграничи от антиромските изявления на съпругата си или да подаде оставка.

Вчера Светлана Дончева разбуни социалните мрежи и медиите, след като написа в профила си: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!

Впоследствие публикацията беше изтрита от администраторите на Фейсбук, но бе последвана от други две. В едната тя заяви:

"Не ме страх от вас. Няма да ме накарате да мисля различно. Изпращайте ми анонимните си гнусни извратени пожелания. Само ме карате да си мисля, че вярата в интеграцията е илюзия, с която съм живяла дълги години".

А във втората обясни, че:

"Морковът и тоягата" е метафора, която се използва в политиката, икономиката и бизнеса и изразява процес на стимулиране и наказание в зависимост дали спазваш дадени правила или не. Къде видяхте омраза, расизъм и ксеонофобия, не знам. Да, вярно е, че публикацията ми засяга определена етническа група, за което се извинявам. Грешка беше, че ви сложих под общ знаменател. Не всички цигани са престъпници, както и не всички българи са честни и почтени граждани. Вие, ромите, сте тези, които държите да се отличавате и към вас да се отнасяме специално, внимателно и деликатно. Ако всичко с вас е ОК, защо държавата, ЕС и много американски фондации наливат милиони долари и евро, за да се интегрирате и вие все не сте интегрирани или поне много малка част от вас? Защо няма такива програми за евреи, арменци или руснаци?".

По този повод от БХК се обърнаха към Дончев:

"Уважаеми господин Заместник министър-председател, посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда. Изразената позиция на г-жа Дончева е недопустима в една правова и демократична държава, каквато България декларира да бъде. Изявленията ѝ са в разрез с демократичните принципи на равенство и недопускане на дискриминация и са потенциално противоправни".

Според правозащитната организация изявления, които използват метафори за наказване на цяла етническа общност, и особено за наказване чрез физическо насилие, несъмнено подбуждат към омраза към етническото малцинство и проповядват приемливостта на подобно насилие.

Снимка: Facebook

"Такива метафори имат и много по-голяма плътност, когато са в контекста на широко разпространено расистко насилие - и битово, и институционално. Посочените изявления са направени публично и - видно от последващите публикации - не случайно. Макар те да не са лично Ваши, считаме, че предвид че са отправени от Вашата съпруга, Вие, като заместник министър-председател, дължите публично и недвусмислено да ги осъдите и да се разграничите от тях. Толкова повече дължите това, на фона на провала на настоящото правителство да формира успешни и легитимни политики по отношение на засегнатата от тежка бедност част от ромската общност в България; провал, материализиран в назначаването на Валери Симеонов, лидер на партия с подчертано антиромски политики, за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, както и материализиран в бойкота от страна на мнозинството ромски организации на срещата на 29 май 2018 г., посветена на ромското включване, която бе част от програмата на от българското европредседателство. Като се има това предвид, в случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си", се казва още в писмото, подписано от БХК, сдружение "ДРОМ"-Видин, и сдружение "Ларго"-Кюстендил.