Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Федерална република Германия Хайко Маас. В Министерския съвет те обсъдиха актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

В хода на разговора беше отбелязано доброто двустранно сътрудничество в редица области. Освен интензивния политически диалог между България и Германия, на срещата беше посочено, че двете държави остават стратегически партньори в областта на търговията и инвестициите. През 2018 г. стокообменът между страните е 8,153 млрд. евро, което е с 11.8 % повече от миналата година. Инвестициите от Германия у нас през 2018 г. са в размер на 153,7 мил. евро.

По време на срещата Борисов посочи, че за страната ни остава приоритет запазването на тенденциите на ръст на двустранната търговия, както и разширяването на присъствието на български продукти на германския пазар в сектори като електроника и електротехника, машиностроене, информационни технологии.

В срещата участва и българският външен министър Екатерина Захариева

Снимка: Министерски съвет

В разговора между премиера Бойко Борисов и министър Хайко Маас бяха обсъдени и възможностите за задълбочаване на двустранното партньорство в секторите туризъм, образование, наука и култура. Добър пример за сътрудничеството е навлизането на модела на дуалното професионално образование у нас.

Запазването на стабилността в страните от Западните Балкани, насърчаването на тяхната европейска перспектива, опазването на сигурността на външната граница на ЕС също бяха сред темите на срещата между българския премиер и германския външен министър. Фокус на разговорите беше и енергийната сигурност на страната, включително чрез диверсификация на източниците, маршрутите и доставчиците на газ.

В програмата за днес на Хайко Маас е предвидена среща и с президента Румен Радев.

Германският дипломат номер 1 е у нас по покана на външния ни министър Екатерина Захариева. Двамата ще обсъдят актуални теми от двустранното ни сътрудничество. Те ще посетят исторически и културни забележителности от центъра на столицата. В следобедните часове двамата министри ще направят първа копка на нова дипломатическа мисия.