Избирателната активност при следващите извънредни парламентарни избори може да се покачи, ако освен гласуването с машини в изборния процес се върнат и хартиените бюлетини. Машините правят вота по-честен, но значителна прослойка от хората имат комплекс към новите технологии. Това са по-възрастните и хората с по-ниско образование. Хартиената бюлетина ще даде възможност до урните да отидат още около 300 000 души, с което избирателната активност ще достигне средното европейско ниво, каза Васил Тончев, социолог от агенция "Сова Харис".

Отказът на "Продължаваме промяната" и БСП да се отзоват на поканата на президента Румен Радев за политически консултации преди връчването на първия мандат за ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание е тактически ход. А това, че ГЕРБ и ДПС приеха поканата на президента още в първия ден, показва, че системните партии вече възприемат обстановката като предизборна и смятат, че поведението им ще се приеме добре от техните избиратели, коментира Тончев.

Тончев акцентира върху политическия разлом между "Продължаваме промяната" и президента Румен Радев. Като най-ярък пример той посочи различията в отношението към "Газпром". Докато "Продължаваме промяната" подходи твърдо към руския доставчик на газ, то президентът има по-неутрална позиция. Липсата на разбирателство между двете страни по темата доведе до невъзможността да се консолидира мнозинство в рамките на този парламент, обясни Тончев. При тези обстоятелства категорично отиваме към извънредни парламентарни избори, които най-вероятно ще са в края на септември, каза социологът.

  • Кирил Петков изпрати оставката си в Народното събрание по куриер. Проява на какво е това от страна на "Продължаваме промяната"?
  • Да очакваме ли промяна след едни извънредни избори по ключови теми като Северна Македония, Украйна, Газпром?
  • Какво е политическото бъдеще на партиите от доскорошната четворна коалиция?
  • От загряващите около парламента нови играчи, кои ще успеят да седнат в пленарната зала?

Отговорите на Васил Тончев, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Васил Тончев е завършил философия в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е в Института за изследване на младежта. През 1993 г. оглавява социологическа агенция "Сова 5". През 2001 г. подписва споразумение за съвместна дейност с международната изследователска верига "Харис" със седалище в Сан Франциско. През 2006 г. то изтича, а Тончев регистрира марката "Сова Харис" в България.