Разговорите между България и Република Северна Македония се водят на ниво експертни екипи на външните министерства на двете държави, в момента, когато има приемливо предложение и от двете страни, тогава това предложение може да бъде поставено в институциите в Република Северна Македония. В момента няма такова предложение, каза днес премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, в отговор на въпрос за позицията на страната по отношение на преговорната рамка, представена от френското председателство на ЕС, предаде БТА.

Той повтори, че правителството остава ангажирано с предложението, но препрати към изявлението на пресконференцията си в Брюксел миналата седмица, когато заяви, че в този си вид документът е неприемлив за страната.

Тогава Ковачевски посочи ключовите изисквания на Северна Македония за рамката на преговорите: "пълно признаване на македонския език, историческите въпроси да не бъдат част от рамката за преговори и преговорите да започнат преди включването на българи, хървати и черногорци в Конституцията, както и гаранции, че няма да има нови условия от България и Европейския съюз".

Междувременно френското предложение беше гласувано в българското Народно събрание миналата седмица. Президентът на Франция Еманюел Макрон приветства гласуването на предложението в българския парламент и обяви, че разговорите с Република Северна Македония ще продължат през следващите дни, а комисарят по разширяването Оливер Вархей заяви, че всички пречки в спора на Република Северна Македония и България са преодолени и ЕС трябва да върви напред.

Ковачевски участва днес в конференция за подготовка на Националната стратегия за правата на хората с увреждания в страната.