Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов подписа днес заповед за освобождаване на изпълнителния директор на "Автомагистрали" ЕАД Десислава Христова, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Така Христова се оказа повторно уволнена. Предстои вписване на промяната в Търговския регистър. Мотиви за освобождаването от поста не се посочват.

Според "24 часа" обаче зад сегашното уволнение на Христова стои проверка на ДАНС.

Със същата заповед се прави и изменение на устава на дружеството. Промяната предвижда то да се представлява от един изпълнителен директор вместо двама, както е било до момента.

Десислава Христова бе назначена по време на служебното правителство - първоначално като член на съвета на директорите. След това МРРБ обяви конкурс за тази позиция, тя го спечели и бе назначена за постоянно. Впоследствие стана шеф на съвета на директорите, както и втори изпълнителен директор.

Десислава Христова бе член на борда през 2018-2019 г. Тогава в медиите изтече запис на неин телефонен разговор с шеф на дирекция в пътната агенция, в който тя настояваше "на Иван да се дават повече поръчки". Тогава на власт беше ГЕРБ, а техният министър Петя Аврамова поиска оставката на Христова, която напусна доброволно.

По време на протестите на пътните строители, които си искаха неразплатените пари през лятото, тогава Христова заяви, че "Пътна инфраструктура" дължи на "Автомагистрали" близо 250 млн. лв. Тя твърдеше още, че дружеството е на печалба.

Успоредно с това избухна скандал, че заплатата й е била тройно увеличена - от 3600 на 11 000 лв.

"Сякаш всичко е фокусирано върху мен. Моята заплата не зависи нито от принципала на г-жа Комитова, нито от решение на Борда на директорите. Възнаграждението ми зависи от закон, приет по време на управлението на ГЕРБ", защити се тогава Десислава Христова.