Гражданско сдружение "Сила" издига бизнесмена Радослав Каратанчев за кандидат-кмет на София за предстоящите местни избори. Това обяви председателят му Борислав Райчев на пресконференция в националния пресклуб на БТА.

"Ще участвам в кметската надпревара като независим, като гражданин и жител на София", заяви самият Каратанчев, който е баща и треньор на тенисистката Сесил Каратанчева и бивш депутат от Български бизнесблок на Жорж Ганчев.

Кампанията, която сдружението ще провежда, ще бъде, по думите на Райчев - "по-интензивна, малко по-груба".

"В крайна сметка срещу гражданите се действа грубо от страна на институциите", допълни кандидатът за столичен градоначалник.

Той е привърженик на пряката демокрация в управлението по модела на САЩ, стана ясно от думите му.

Каратанчев се обяви и срещу корупцията.

"В коя община няма корупционни схеми и кой се е заел с тях и защо няма закон за лобизма?", попита кандидатът за поста на Йорданка Фандъкова.

Липсата на места за паркиране в столицата, проблемите със зелените площи, междублоковите пространства също са в програмата на Радослав Каратанчев. Според него друг основни проблеми са шумът, инфраструктурата и дупките в София.

Той обяви, че ще заведат дело срещу Столичната община за амортизацията на пътната мрежа.

Според "Сила" Столичният инспекторат не работи в полза на гражданите.

"Разчитаме всички граждани, които са недоволни от управлението, от ситуацията със зелените площи, инфраструктурата да се свържат с нас", призова Борислав Райчев.

Скандалът с една верижна катастрофата

През неомври 2016 година името на Радослав Каратанчев беше замесено в инцидент, при който на столичния бул. "България" стана верижна катастрофа. Малко преди кръстовището с бул. "Тодор Каблешков" се ударили два автомобила, а приятел на шофьорите спрял зад тях със своята кола, за да им помогне. Тогава мощен джип "Мицубиши Паджеро" се забил в тях, а водачът веднага дал газ и изчезнал.

При удара бяха ранени мъж и жена, а 4-годишно дете пострада леко.

След около два часа, изненадващо джипът се върнал на мястото, а зад волана му бил Каратанчев. Той твърдял, че мицубишито е било откраднато, но не могъл да обясни как отново се озовало при него, разказаха тогава очевидци, които твърдяха, че той видимо е употребил алкохол.

"Преди 2 седмици си загубих ключовете на колата. Може този, който да ги е намерил, да е бил зад волана, когато е станала катастрофата", заяви тогава самият той пред медиите, но лансира и друга версия - че е възможно някое от момчетата, които работят за него, да е шофирало колата.

"Цяла вечер бях в заведение", каза още тогава тенисистът и подчерта, че изобщо не карал в България, тъй като нямал българска шофьорска книжка.

На 18 май 1999 г. причини смъртта на баба, дядо и 6-годишното им внуче при друга катастрофа, управлявайки депутатски мерцедес. След дълъг съдебен процес обаче Радослав Каратанчев получи само 3 години условна присъда за инцидента, станал край Долни Дъбник.