Задълбочаване на свързаността между Гърция и България е ключово за Югоизточния регион. Върху това акцентира вицепремиерът и външен министър Мария Габриел на брифинг за медиите в Министерството на външните работи след като разговаря "на четири очи" със своя гръцки колега Йоргос Герапетритис. Той е на официално посещение в България по покана на Габриел. 

В лицето на Гърция България вижда свои близък партньор в региона, в рамките на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, подчерта Габриел.

Вицепремиерът припомни, че Гърция е оказала на България помощ след спирането на доставките на руски газ през март 2022 г. "Потвърдихме нашия ангажимент с приетата през есента на миналата година Обща декларация на България, Гърция, Хърватия и Румъния да работим заедно за свързаност в областта на енергетиката, транспорта, науката, иновациите, образованието", посочи Габриел.

Тя заяви, че е важно да се осигуряването на устойчиво развитие на двете страни. "Днес поставихме акцент върху задълбочаване на отношенията между страните ни по стратегически проекти за свързаност в областта на енергетиката, транспортът и инфраструктурата".

Габриел отбеляза, че през последните три години двустранният стокообмен е нараснал с 1 млрд. евро. По думите ѝ географската ни близост и общата ни принадлежност към ЕС създават многобройни предпоставки за инфраструктурна, транспортна, енергийна и икономическа свързаност.

"Войната в Украйна и въпросът със сигурността в Черно море поставиха акцент върху нашето сътрудничество", подчерта Габриел. Тя отбеляза, че е потвърдена и подкрепата за инициативата "Три морета". По думите ѝ след включването на Гърция инициативата продължава своето по-бързо разрастване за изграждане на коридора север - юг.

Снимка: БТА

"Обсъдихме и координиращата роля на министрите на външните работи за подпомагането на засиленото през последните месеци сътрудничество между ресорните министерства на България и Гърция в отделни области от взаимен интерес", посочи Габриел, цитирана от БТА. 

Като основни приоритети в двустранното сътрудничество вицепремиерът открои поддържането на активен, на най-високо ниво, диалог, задълбочаване на практическото сътрудничество между министерствата на двете страни.

"Предвид съвременните предизвикателства ще насочим усилията и към разширява на партньорството ни по линия на НАТО и ЕС. Акцентът ще бъде поставен и на възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество по линия на регионалните ни инициативи за укрепване на сигурността и стабилността в региона на Югоизточна Европа". 

Габриел благодари на гръцкия министър за подкрепата на Гърция за страната ни за Шенген, Еврозоната и Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). "Потвърдих своята увереност, че с България Шенген е по-силен", посочи вицепремиерът. Габриел заяви, че присъединяването на страната ни в ОИСР не е самоцел, а има много ясно послание - икономическа стабилност, инвестиционен климат и повишаване на възможностите за бизнеса и хората.

Снимка: БТА

От своя страна Йоргос Герапетритис заяви, че България е не само съсед, но и съюзник. Той се спря на успехите, които са били постигнати по време на мандата на Габриел в условията на непрекъснати кризи и процеси, които текат в района. Според него пълното присъединяване на България в Шенген ще даде допълнителен тласък между отношенията на двете страни.

"Днес потвърдихме високото равнище на сътрудничеството ни между България и Гърция", заяви Герапетритис. По думите му ние сме и един общ трансевропейски възел за трансфер на горива.

Гърция и България споделят един обмен по отношение на движението на хора, посочи още той и добави, че контактът между хората е много важен и можем да развием културния и академичния обмен.

Снимка: БТА

Йоргос Герапетритис разговаря и с българския премиер акад. Николай Денков, който благодари за подкрепата на Гърция за пълното присъединяване на страната ни към Шенген и увери министъра на външните работи на Гърция, че България работи усилено и очаква с нетърпение момента, в който българските граждани и фирми ще се радват да пътуват без граничен контрол.

"Този момент трябва да настъпи възможно най-скоро и ние разчитаме на вашата подкрепа това да се случи през следващите няколко месеца", заяви още акад. Николай Денков по време на срещата си с Герапетритис, цитиран от правителствената пресслужба. Той изрази благодарност и за подкрепата на Гърция за присъединяването на страната ни към еврозоната и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Разширяване на двустранното сътрудничество между България и Гърция е по-важно от всякога, за да устоим на предизвикателствата в региона и по света. Необходимо е да задълбочим съществуващите синергии на ниво Европейски съюз, НАТО и в други големи международни организации, където се подкрепяме взаимно по много въпроси, стана известно още по време на срещата.

Подобряването на транспортната и енергийната инфраструктура между двете държави, възможностите за сътрудничество в рамките на инициативата "Три морета", чиито проекти допринасят за икономическия растеж и укрепването на свързаността на региона бяха сред акцентите в разговора. Акад. Денков изтъкна развитието на коридор по оста Север-Юг, което би осигурило по-добра мултимодална свързаност между Гърция, България и Румъния.

Акад. Денков и Герапетритис бяха единодушни, че икономическите и културните връзки между двата народа трябва да продължат със същия интензитет като основа на устойчивото партньорство. Между 1,5 и 2 милиона българи посещават Гърция всяка година. Приблизително толкова е и броят на гърците, които посещават България.

"Ние, като политици, можем и трябва да насърчаваме задълбочаването на взаимното доверие и уважение между нашите две нации", подчерта министър-председателят. Стокообменът между двете страни достигна 4,5 млрд. евро - това е увеличение с един милиард само в рамките на една година. Гръцките инвестиции присъстват в редица сектори в България и са неразделна част от нашата икономика. Участието на България като Почетна страна на Международния панаир в Солун миналата година и на Международното туристическо изложение Philoxenia 2023 бяха много видими и високо оценени, се посочва в съобщението.

Снимка: Министерски съвет

Засилване на потенциала на двустранните отношения в областта на образованието, иновациите и изкуствения интелект също беше фокус по време на срещата между акад. Денков и Йоргос Герапетритис. И двамата бяха категорични, че свързаността между хората е най-ценното нещо и обменът на знание и опит между младото поколение е ключово за поддържането на близките връзки между двата народа.

Герапетритис изтъкна и че пълното присъединяване на България в Шенген ще даде допълнителен тласък между отношенията на двете страни. Днес имахме възможност да потвърдим високото равнище, със стратегически характер на връзките между Гърция и България, които са образец за сътрудничество между страни, споделящи общо европейско бъдеще, каза Герапетритис. Гърция и България споделят един обмен по отношение на движението на хора, посочи той и добави, че контактът между хората е много важен и можем да развием културния и академичния обмен.