Приемането на България и Румъния в Шенген е важно не само за ЕС, но и за Гърция. И ние бяхме разочаровани, че на последния Съвет на ЕС не беше постигнато решение по този въпрос. Атина предприе инициатива за по-бързо решаване на този въпрос. И в рамките на тази инициатива аз посетих Виена през миналата седмица, където се срещнах с канцлера и министъра на вътрешните работи. Това заяви на брифинг в Министерството на вътрешните работи Нотис Митарачи, министър по миграцията и убежището на Република Гърция, след като проведе работна среща с Иван Демерджиев. 

Тема на дискусията им бе миграцията по границата между двете страни.

"Постигнахме единомислие, че ролята на Европейската комисия трябва да бъде по-засилена и тя много по-активно да участва в този процес, като подкрепя двете държави", каза от своя страна вътрешният министър.

По думите на Демерджиев фокусът по опазване на външните граници трябва да се засили и трява да има по-голяма солидарност от страна а държавите членки по този въпрос. 

"Колегата Митарачи се ангажира да посредничи в тези разговори и да отстоява позицията, че ЕК би трябвало да подпомогне както финансово така и с всички други средства двете държави, така че ние да изградим технически съоръжения, за да можем успешно да пазим границите на ЕС", добави той. 

Иван Демерджиев бе категоричен, че диалогът с Турция е ключов, за да успеят тези усилия и ние смятаме да бъдем своеобразни посредници в диалога между ЕК и Турция, така че проблемите да бъдат разрешени по начин, приемлив и за ЕС, и за Анкара.

Обсъдено е и приемането на България в Шенген, като гръцкият министър се е ангажирал лично да посредничи в разговорите, така че Австрия да промени решението си по отношение на страната ни.

"Всичко, което споделихме в рамките на днешната среща ме прави оптимист, че процесът ще бъде финализиран във втората половина на тази година", посочи Иван Демерджиев.

Снимка: БТА

Изправени сме пред общи предизвикателства, като държави членки на външна граница, които първи посрещат нелегалната миграция, заяви от своя страна Нотис Митарачи.

"От една страна ние се нуждаем от ефективна и ясна рамка за охрана на външните граници на ЕС, но освен това и от система на ефективна солидарност за държавите членки на първа линия. Заради повишения миграционен натиск през 2022 г. трябва да постигнем съгласие за незабавни мерки за охрана на външните граници", добави гръцкият министър.