Европейската комисия се надява на положително решение на спора между София и Скопие преди края на годината и дори през октомври. Това заяви говорител на ЕК след пресконференция на председателя Урсула фон дер Лайен при днешното й посещение в Албания.

"Силно сме убедени, че проблемите не трябва допълнително да забавят началото на преговорите, ще направим всичко да започнат преди края на годината", заяви говорителят на ЕК.

Той призовава България и Република Северна Македония да положат усилия, за да решат откритите общи въпроси. "Това не трябва да бъде за сметка на процеса на разширяване", допълни говорителят, цитиран от БТА. В отговор на въпрос той уточни, че не може да се очаква решение за начало на преговорите със Скопие и Тирана, ако в ЕС няма единодушие.

"Истина е, че бъдещето на Северна Македония е в ЕС и искаме да бъдете до нас. Европейската комисия и аз самата стоим зад това, че вие постигнахте изключителен напредък и искам да бъда ясна, че сега ЕС трябва да изпълни обещаното", заяви на съвместна пресконференция в Скопие с премиера Зоран Заев председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, съобщи МИА. 

Фон дер Лайен изрази пълна подкрепа за официалното отваряне на присъединителни преговори със страната възможно най-скоро.

"Изцяло подкрепям официалното отваряне на присъединителни преговори със Северна Македония и с Албания възможно най-скоро, колкото се може по-бързо. Не губете вяра, извървяхте такъв път, постигнахте голям напредък. Имате подкрепа от много приятели в ЕС и нека да работим усилено за провеждането на тази първа конференция, това ще бъде нашата обща цел", заяви председателката на Европейската комисия.

Тя приветства реформите, които осъществява страната, особено в областта на върховенството на закона и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, посочвайки, че е важно този напредък да продължи.

Фон дер Лайен изтъкна, че ЕС и Република Северна Македония сега обединяват сили. Тя поздрави Северна Македония, че стана първата страна в региона, която се присъедини към ковид сертификата на ЕС.

Председателката на ЕК ще се срещне и с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.