През последните седмици виждаме огромно противопоставяне на хората за или против Истанбулската конвенция.

Това противопоставяне е подклаждано и от политиците, които трябва да правят точно обратното - да обединяват народа си. Факт е, че проблемите, които документът поставя, са изключително важни и ние ще работим за постигане на разумно и отговорно решение. Но смятаме, че предостатъчно беше изговорено и изписано. Всеки имаше възможност да си направи изводи и да заеме позиция.

Време е да се сложи точка на това ескалиращо разединение и да се фокусираме върху ежедневните проблеми на хората. Смятаме, че идеята на БСП да прехвърли отговорността на хората е поредният недомислен популизъм. Социалистите грозно се заиграват с техните страхове, за да си разчистват вътрешно-партийни лидерски сметки. Не сме съгласни важната тема за насилието над жени и деца да се използва за такива цели.

ВОЛЯ е последователна в действията си и затова ние излизаме с контра идея – ако БСП настояват за референдум, то нека попитаме българските граждани и за цените на горивата, за цените на тока, въобще за картелите, които ни ограбват всеки ден.

Искаме да видим по всички медии същите политици, със същата загриженост от последните дни, да излязат и да коментират темата за грабежа на картелите. Ако имат смелост! Това е другият голям дебат, защото засяга всеки човек, бизнеса, пенсиите, заплатите, цената на хляба ни, в крайна сметка- достойнството и стандарта ни на живот.

На 29 юли 2016 г. Инициативен комитет, чийто създатели впоследствие основаха ПП ВОЛЯ, внесе подписка, подкрепена от над 530 000 българи, за провеждане на референдум за цените на горивата. Тогава от БСП заявиха, че това е „първият смислен въпрос, който реално засяга народа, предлаган някога за референдум“.

Две години по-късно БСП ще застане ли на същата позиция или ще се отметне за пореден път?! Днес социалистите твърдят, че референдумът за Истанбулската конвенцията бил „точно в темата на дебатите на хората”. Като са загрижени за тях - защо мълчат за цените на картелите? Защо и БСП, и президентът Радев не застанаха зад референдума за мажоритарния вот, за който гласуваха милиони българи? Всеки ден нашите сънародници обсъждат високите цени, обидните пенсии, ниските заплати. Защо политиците от Статуквото не реагират на това?! Призоваваме ги да чуят народа и да се съобразят с неговия дневен ред, а не обратното.