"През декември получихме сигнали, които нямаше как да станат без последствия. Веднага се направи финансова инспекция. Ако през всички години имаше сигнал, че се случва нещо нередно, служителите щяха да алармират. Държавните органи се създават, за да изпълняват определени функции. Затова има разделение на властите. По тази логика министърът на транспорта трябва да отговаря за всяка катастрофа". Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в предаването "Панорама" по БНТ, коментирайки случая с Васил Божков и как се стигна при промяната в Закона за хазарта.

Горанов посочи, че е трябвало да бъде информиран за случващото се и то от хората, отговарящи конкретно за хазарта. Комисията по хазарта включва много институции. Която и да е от тях е можела да сезира за нередност, но това не е направено", уточни той.

"Макар и доста нескопосано, но и колегите от БСП, и ние защитихме в пленарна зала една теза за ограничаване на достъпа до хазарта. Но ако дадем само с една от игриге правото да разполага държавата, най-печеливш ще бъде спортът", заяви финансовият министър.

По думите на Горанов от промените в Закона за хазарта, първият печеливш ще е българският народ, който няма да бъде подлаган на натиска да участва в хазартни игри. Най-големият печеливш в случая ще е българският спорт", каза той.

По темата за въвеждането на еврото, Горанов заяви: "България е поела ангажимент за присъединяване към еврото още с присъединяването си към ЕС. Самият начин, по който се състоя дебатът, е в подкрепа на това, че подобен дебат не може да се води безкрайно. Има определена група от хора, които имат интерес да събуждат страхове у хората. У някои от тях може да се търси определена геополитика - както беше отношението към присъединяването към НАТО, към ЕС. Има хора, които със сигурност не са проевропейски настроени, колкото по-голямата част от българските партии. Смятам, че един път завинаги темата - "Колко струва българският лев съпоставен с еврото" трябва да приключи".

"Дайте да спазваме демокрацията. Нека всеки си изчака времето. Единственият начин да се сменя правителство е с демократични избори, призова Горанов, обръщайки се към БСП.

"Всеки от БСП се опитва да се държи все по-революционно. Имайте търпение още една година. Има много работа да се върши. Много добри проекти предстои да се реализират", заяви министърът на финансите.

"Самият политически генезис на политикът Румен Радев и успехът на БСП доведе до някакъв вътрешен революционен плам, който все още не могат да преодолеят. Политическият нагон на Радев беше грешно захранен още от първите мигове на мандата на президента. Борисов заложи мандата си на карта, а президентът се докосна до изпълнителната власт, въпреки че е човек, който няма твърде голям политически опит. Мога да коментирам Румен Радев като десетгодишен политик. Президентът като институция си има точно очертано място. Той е един успешен военен, добър пилот, но прави една системна грешка, докато стигна до изкушението да дава доверие или не на изпълнителната власт. В една Парламентарна република това доверие може да се дава от българският парламент. Той надхвърля правомощията си", подчерта финансовият министър.

"Ние не можем да влезем в този тон. Президентът има свое точно определено място. Ако уважаваме демокрацията всеки трябва да си остане на мястото, на което е", изтъкна министър Горанов. Той добави, че ГЕРБ няма да спечели, ако си тръгне Румен Радев.