"Не разбирам аргументите на г-н Божков за моята оставка. Аз не нося вина затова, че негови служители, заедно с членове на Комисията по хазарта са прилагали грешно закона. Ако той е получил подобна консултация от мен - да не плаща данъци, нека да го докаже, тогава аз ще понеса своята отговорност, не само с оставка, а и чрез законодателството", така министърът на финансите Владислав Горанов отговори на брифинг на отправените по-рано обвинения от бизнесмена Васил Божков.

В телефонно интервю от Дубай, където в момента е на свобода и живее в апартамент под наем, собственикът на "Нове холдинг", обвинен задочно в 11 престъпления, заяви, че докато е ръководил своя хазартен бизнес, многократно се е срещал с Горанов и той бил много добре информиран за всички "движения" в Закона за хазарта през годините (с промени през 2014 г. бизнесът с лотариите е пропуснат в закона за облагане - б.р.).

На въпрос какъв сигнал подготвя Божков срещу него, както самият той обяви, Горанов отговори, че няма никакви притеснения.

"Всичките ми разговори с него са били свързани с дейността му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България. Никога не съм твърдял, че не познавам Божков, срещал съм се и с него, както и с Валентин Златев, с Кирил Домусчиев - с  всеки успешен бизнесмен в България. Но всеки български гражданин трябва да спазва закона, а не да бяга от институциите", подчерта министърът по повод твърденията, че Божков има доказателства за честите им срещи.

По думите му срещите били само по две теми "Регулация на рекламата в хазарта" и "Изравняване на режимите на онлайн хазарта с наземния". 

"И в момента г-н Божков би могъл да заплати на държавата това, което не е заплатил навреме. Милиарди са генерирали фирмите му през периода им на действие. Независимо от опита за внушения аз нямам претенции към г-н Божков, освен за едно. През всичките години, в които се е занимавал с хазартен бизнес, той или негови служители са нарушавали Закона за хазарта, като е декларирал и внасял по-малко такси, в резултат на което се дължат 700 млн. лв. След като плати тази сума той ще има и моралното и нормативното основание да претендира пред комисията по хазарта продължаването на своя бизнес", каза още министърът.

И подчерта:

"Препоръчвам на всеки бизнесмен, който има неуредени сметки с държавата, да го направи и по този начин няма да изпада в неприятната ситуация да бъде преследван от наказателните власти".

По думите му Божков е поредният богат българин, който се укрива от правосъдието и използва медиите за своите защитни тези. Той го сравни "друг бизнесмен, който също прави внушения от чужбина".

"Само да припомня - имаше и други български граждани, които се укриват от правосъдието и твърдяха, че са невинни и ще осъдят България чрез Оманския фонд. Нищо подобно не се случи - те си оттеглиха иска и дори заплатиха разноските по делото", каза той, очевидно имайки предвид банкера Цветан Василев, който се намира в Сърбия от няколко години. 

Горанов добави, че е много лесно когато си обвиняем да обвиниш обществото и подчерта, че има и много други обвинения към бизнесмена, които не са свързани с хазартния му бизнес (включително за убийства, изнасилвания и принуда - б.р.). 

"Дори и в извънредното положение продължават да се готвят изменения в Закона за хазарта, но нито една от промените в закона за последните 5 г. не е свързана с облагодетелстването на хазартния бизнес", категоричен бе финансовият министър.