Издирваният от прокуратурата бизнесмен Васил Божков даде интервю по телефона от Дубай за bTV тази сутрин.

Той потвърди, че се намира в арабската държава от края на месец януари, чувства се добре и сега живее в апартамент под наем. Преди това обаче прекарал около 2-3 седмици в "както пише в интернет, скандалния" затвор "Ал Ахбар“.

„Специални условия нямах, нямах достъп до телефон, нямах затворнически номер. С една дума – не съществувах. Освобождаването се случи, когато дубайските власти разбраха какви са нещата наистина, а не както бяха представени от българските власти“, заяви собственикът на "Нове холдинг".

Божков разказа, че няма никакви ограничения и се движи свободно навсякъде. Без охрана е, защото няма от кого да се пази. Властите в Дубай му казали, че може да ходи където иска, но не може да напусне ОАЕ, защото най-вероятно ще бъде арестуван.

И допълни, че би имал притеснения за сигурността си, ако се върне в България, защото устата му ще бъде запушена и няма да може да се защитава. Той обяви, че не е избягал от страната, а заминал по работа. Щял да се върне в "подходящия момент“. По думите му това би се случило най-рано, след като делото влезе в съда.

"Аз съм невинен. Срещу мен няма нито едно съществено обвинение“, беше категоричен той.

По повод обвиненията срещу него за нерегламентирани контакти с членове на Комисията по хазарта, които покровителствали бизнеса му в "Еврофутбол", той заяви:

"С Комисията по хазарта, аз никога не съм имал контакти, всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов, той не е разрешавал контакт с комисията. Има ли сме много чести лични контакти, за което имам безброй доказателства - разговори по телефона, SMS-и. Да не би г-н Горанов ще отрече, че се е срещал с мен многократно? Не вярвам. Законът не се тълкува, той се изпълнява. Тук уловката е при правила на игрите. Затова тотото е плащало един данък, а ние друг. И ако се върнем назад, тези актове, трябва да бъдат отменени. Така че аз предлагам тези въпроси да бъдат зададени на г-н Борисов и г-н Горанов?“.

Бизнесменът заяви, че ако Горанов не е знаел как стоят нещата, то сега "да бъде така добър да си подаде оставката". Дори възнамерявал да подаде сигнал за това в прокуратурата и всички институции, но досега бил възпрепятстван.

Божков добави, че в апартамента живее с Георги Попов, който притежава 87% от акциите на ФК "Левски".

„Той е добре, вчера празнувахме имения му ден, голяма компания бяхме. С наши познати, не бяха българи“, уточни Божков.

Бизнесменът посочи, че не се е срещал с представители на българските власти в Дубай, но най-вероятно е имало такива. Божков добави, че от българската прокуратура не са правили опити да се свържат с него.

„Аз си вдигам телефона, не знам защо прокуратурата не се опита да се свърже с мен“, посочи още той. 

Чувал се със сина си, който е обвинен за пране на пари, но е на свобода, и заяви, че обвиненията са за неща случили се, когато той е бил във Великобритания и "въобще няма представа". Със съпругата си Елена Динева обаче няма връзка, тъй като тя е в ареста. По думите тя е и синът му са държани като заложници. Тя била задържана на базата на показанията на един свидетел, а думите на 10 други свидетели, които казвали, че няма нищо общо, не се вземали под внимание.

"Невинни хора ги държат в ареста", изтъкна той.

Божков отрече изобщо да познава певицата ЛиЛана, която беше обвинена за злоупотреби с еврофондове и за която се твърди, че е била негово подставено лице. По думите му това е смешно, той печелел достатъчно много пари, за да се интересува от еврофондове.

И добави, че всички, които го познават, ги е страх, защото са заплашени, че може бизнесът им да бъде унищожен и с тях "да се случи това, което с Васил Божков".

Затова и никой българин не смеел да говори с него. Имал обаче "доста богати" чужди приятели, които му давали пари.

"Един милион, пет милиона", каза той, като отрече, че му помагат руснаци.

Бизнесменът обяви още, че вече е подал искове в съда Лондон и ще съди държавата заради унищожаването на неговата колекция, като определи това като действие, подобно на взривяването на статуи от талибаните.

Той сравни управлението в страната с "хунта" и заговори за "мафия" и за "съвременните мутри", които идват и ти казват: "Давай бизнеса!" или ще извадят бухалките, но днес бухалките били "прокуратура, ДАНС и НАП".

По повод думите на главния прокурор Иван Гешев, че е "може би един от най-опасните българи след 1989 година", Божков каза: "Какво значи опасен българин? Да се хвърлят обвинения от прокуратурата и да се представят хората като виновни, без влязла в сила присъда, мисля, че е съвсем незаконно. Това се случва само в тоталитарните държави".

Той заяви, че е готов да продаде или подари акциите на ФК "Левски" и обвини премиера Бойко Борисов за съдбата на му. Какво още каза той, четете в corner.dir.bg.

Срещу Васил Божков са повдигнати 11 обвинения, сред които, че от 2014 г. досега не е внесъл над половин милиард лева от такси по Закона за хазарта, за търговия с влияние, за държане и отчуждаване на културни ценности, както и за убийства, изнасилвания и принуда. Българските власти вече поискаха той да бъде екстрадиран, но засега няма реакция от властите в Дубай.