Добавените 150 млн. лв. към общите разходи на хората с увреждания, ще дадат възможност на лица над 18 години да получат един минимален базов доход. Това каза пред bTV министърът на финансите Владислав Горанов.

"150 млн. са добавени към общите разходи, които са около 2 млрд. за хората с увреждания, като в тях са включени надбавки, пенсии", посочи още той. Според него с тези 150 млн. се решава един проблем, с граждани които нямат възможността сами да се справят с ежедневните си нужди. "Тези 150 млн. ще дадат възможност за хората, които са над 18-годишна възраст, но са все толкова трудно социално, да получат едни базов минимален доход", изтъкна финансовия министър.

По думите му по този начин се получава един доход, който не може напълно да подсигури финансовата нужда на семейството, но е стъпка напред към по-доброто.

Владислав Горанов изтъкна, че искането на оставката на Валери Симеонов не е извън техния обсег и дебат.

"Думите които той изрече, аз не мога да защитавам подобна позиция, но твърдението на Симеонов, че изреченото от него е извън контекста и неговото поведение през цялото време, свързано с дебатите по отношение на Законите за хората с увреждания, не ни дава основание да вземем толкова крайна позиция", обясни Горанов.

"Със сигурност, ако Валери Симеонов излезе от изпълнителната власт, не е ясно по какъв начин ще функционира оттам насетне малката коалиция в голямата. Това създава определени предпоставки за нестабилност. На този етап предпочитаме да няма промени в коалицията, по начина, по който тя е формирана", обясни той.

Горанов смята, че отказът на БСП да влиза в парламентарна зала до оставката на вицепремиера Валери Симеонов е лицемерен. "Имаме достатъчно мнозинство в българския парламент, за да може да започне той работа. Това е технология на парламентаризма, използвана в миналото от страна на ГЕРБ. Само, че ние тогава не се появявахме в Народното събрание и не участвахме в дебатите, сега те са избрали такъв подход", посочи Горанов. Т

Той каза, че БСП иска оставка на цялото правителство и това според него е нормалната роля на опозицията. "Това как ще се структурира управлението и какъв ще бъде неговият състав зависи от коалицията", каза той. По думите му подобен тип ултиматум на БСП, свързан с оставката на Валери Симеонов, не може да даде решение.

Предпоставки за предсрочни избори няма, призивите за това са болни амбиции на хора, които не са готови да управляват, добави Горанов.

Финансовият министър се обяви твърдо против диференциран ДДС, какъвто предлагат от БСП.

От думите му стана ясно, че най-вероятно коледни добавки за пенсионерите ще има и те ще са като тези за Великден. Тогава по 40 лв. за празника получиха най-възрастните с пенсии до до 321 лв., колкото в момента е линията на бедност.

Относно искането на бизнеса да отпадне вторага година от майчинството Горанов смята, че това не е нужно, но уточни, че догодина се запазва размерът на обезщетението за този период - 380 лв. на месец.