"Позицията на г-н Божков цели дискредитиране на представители на правителството, включително и на премиера, и според мен тя е необоснована", така отговори министърът на финансите Владислав Горанов на обвиненията на бизнесмена, който се укрива от българското правосъдие в Дубай.

След като преди дни собственикът на "Нове холдинг" публикува телефонна кореспонденция, за която твърди, че е с Горанов и показва влияние над бивши шефове на Комисията по хазарта, министърът отказа да отговори.

Днес той за първи път коментира. Уточни, че е поддържал контакти с Васил Божков в качеството си на министър само за да коментират как би могла да се подобри бизнес ситуацията в страната.

„Опит за внушение, че правителството е увредило нечии интереси, свързани с бизнес отношения. Васил Божков не е получавал привилегировано третиране от нито един държавен орган. Мисля коментарите по темата да спрат дотук. За нас опитите на г-н Божков, който е изпаднал в неприятната ситуация, да трябва да дава отчет на държавното обвинение, не са проблем и тема на правителството. Фактическата истина ще бъде изяснена в хода на досъдебното производство. Не си представям, че държавата се занимава с изземане на бизнеси или толерирането на един или друг бизнес. Споменатите в бележката, каквато и стойност да има този лист хартия, не са коментирани по никакъв начин с представители на правителството“, допълни Горанов на брифинг в Министерски съвет.

Попитан дали той е Vladi Goranov от SMS-ите, министърът първо отвърна:

"Комуникацията ми с много хора... много хора имат моя телефон, аз съм се срещал с Божков, Домусчиев, Гриша Ганчев, Валентин Златев, Пламен Бобоков, ресторантьорите ... Ако някой твърди, че са извършвани незаконосъобразни действия в полза на един или друг стопански субект - лъже".

След още едно настояване да отговори, той заяви:

"Това са твърдения на хора. Нямам спомен да имам точно тази комуникация". 

Той каза още, че от началото на мандата на кабинета в края на 2014 г. "няма нито едно нормативно изменение, което да облагодетелства или да либерализира" хазартната дейност.

Министърът коментира и размяната на реплики между Васил Божков и председателя на КРИБ Кирил Домусчиев. По-рано днес Божков разпространи на страницата си във Фейсбук паметна бележка, за която твърди, че е от среща между него и собственика на Нова телевизия и ПФК "Лудогорец", която била осъществена под натиск от премиера и самия Горанов. В нея е записано, че Божков се ангажира с договор за реклама, както и да покрива евентуални загуби на рекламодатели.

По-късно Домусчиев потвърди автентичността на бележката. Той обаче заяви, че "много години преди покупката от мен на Нова, Божков е плащал за реклама и ПР в телевизията значително по-големи суми (първият договор е от 16.07.2012 г). Неговият бизнес без реклама е невъзможен".

"Публичното предоставяне на записката е манипулация и стъпка, която издава бизнес нивото и интелекта на обвиняемия Божков, на което ниво не бих желал да сляза и затова спирам дотук!", каза още председателят на КРИБ и обяви, че "Нова Броудкастинг груп" ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за договора на "bTV медия груп" с държавния Български спортен тотализатор, според който той няма право да се договоря с друга телевизия.

По-късно Божков публикува още документи за рекламното споразумение..

"Отношенията между Божков и Домусчиев са си само тяхна тема. Що се отнася до въпросната паметна бележка - точките в нея не са коментирани по никакъв начин с представители на правителството и не са породили никакви действия", подчерта Владислав Горанов.