След заседанието на служебния кабинет днес вътрешният министър Пламен Узунов съобщи, че е взето решение да се предложи на президента да издаде указ за освобождаването на Костов от длъжност.

"В периода 2015-2016 г. са събрани достатъчно данни, че главният секретар е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР, с което са били отстранявани от работа не по установения ред, а доброволно са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности", обясни Узунов.

Малко по-късно самият Костов коментира пред БНР, че е научил от медиите и заяви че ще търси правата си по съдебен ред и вече е подал сигнал до прокуратурата за начина, по който е отстранен - заради оказан политически натиск.

Той разказа, че миналата седмица в сряда Узунов го е извикал и му казал, че няма вече доверие в него и че натискът да бъде отстранен идва лично от премиера Огнян Герджиков, предаде Нова телевизия. Министърът го приканил да си подаде оставката, но той отказал.

Ден по-късно Узунов отрече пред медиите, че Костов ще бъде отстранен и дори каза, че двамата работят добре. Днес министърът отказа да коментира думите си от преди седмица.

Костов пък допълни, че до момента „не е професионално сезиран“ от никой в МВР за това, че има предложение да бъде сменен от поста.

"Аз не съм орган по назначаване и освобождаване в МВР. С промените в закона от 2015 г. министърът прави това. Твърдението, че съм оказал натиск върху хора да напуснат, подлежи на проверка. Когато обвиниш някого в нещо, е редно да го провериш. На мен по никакъв начин не ми е искано каквото и да било сведение", каза още Костов пред "24 часа".

По думите на главния секретар на МВР се цели дестабилизация на държавата.

В същото време бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че БСП се опитват да купят изборите като отстраняват областни управители, сега главния секретар, а се очаквали и смени на полицейски директор.

На въпрос дали ще подменя директори на областни управления, самият министър отговори, че ще оценява дейността на всеки началник по три критерия - постигнати резултати, лоялност към системата на МВР и професионален опит.

Междувременно Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите коментира искането за отстраняване на Костов така:

"Като синдикат никога не сме коментирали ръководенето на МВР. Това не е функция на синдиката. Управлението е изключително право на министъра и на Министерски съвет. В случая оставаме без коментар"

Георги Костов беше назначен за главен секретар през март 2015 година, след като предшественикът му Светлозар Лазаров подаде оставка. Тогава Костов беше сред хората, които критикуваха към Пламен Узунов, който си тръгна от МВР след твърдения за прикриване на инцидент от полицията.